Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Vapen på lajv

I de flesta fall brukar lajv ha med boffervapen (latexvapen). Sådana vapen är mjuka och är gjorda av liggunderlag. Vissa större vapen har en stomme av glasfiber eller något annat som är väl böjbart. Boffervapen med stomme får man absolut inte sticka med! Du får attackera på i stort sätt vilket annat vis du vill, men du är inte tillåten att slå mot huvud eller skrev eller bröst på kvinnor. Slåss du med barn, så tänk för guds skull en extra gång innan du boffrar på dem så de får blåmärken!

Även om du spelar den ondaste orchen i kampanjen, är det ett nybörjarlajv med nybörjartolerans där det finns barn, snälla tänk på att barnen behöver få en härlig upplevelse också! Ok, oftast spelar man på KP (Kroppspoäng) men låt för sjutton barnet få en härlig upplevelse också! Så, ok… en sjuåring slår på dig för allt vad det orkar… men lägg dig ner och låt barnet få känna att denne spöade på en kapûl eller vad det nu var eller spring i alla fall sårad där ifrån. Förstå vilken upplevelse det blir för barnet när det kommer tillbaka från lajvet och kan berätta att han eller hon skrämde bort ett svartblod!

För personer som anser att “barn ska inte stå i frontlinjen på ett lajv”… tja, det kan jag nog personligen hålla med om, men samtidigt, om lajvet har nybörjartolerans så kommer det att innebära att barn är välkomna dit. Då får du som äldre, erfarnare lajvare se till att backa lite. Du kan ha roligt på kvällen då barnen sover eller för den delen vara någon annanstans att leka där barn inte är. Föräldrar som tar med barn gör det för att hela familjen vill få en upplevelse på sidan av vardagens enformiga liv där jobba, äta sova oftast är det som hägrar, bortsett ifrån barnhämtning och lämning på dagis och skola.

Bjud på dig själv, speciellt runt barn! Det gör att nästa generation lajvare får glöd i lajvsjälen och vill fortsätta!

Back on track! Är du kokerska eller köksa på ett värdshus, kan det vara kul att ha “husliga vapen” som du kan bära med dig i bältet. Några alternativ visas här ovan. Calimacil vapen är sjukt snygga, men inte alltid tillåtna på alla lajv på grund av att de är tyngre än andra vapen och också lite hårdare. Där emot är det upp till incheckningspersonalen att bestämma vilket vapen som går igenom och inte genom att de gör “kläm och känn”-test på just ditt vapen. I enstaka fall kan ett visst vapen gå igenom, men räkna inte kallt med det om du har just ett calimacilvapen. Vill du ha tips på ställen som säljer godkända vapen, så hör efter med dina vänner. Oftast finns det kunniga personer som är mycket närmare än till exempel ställen i Tyskland.

Använder du pilbåge är maxgränsen oftast 16 pound (~8kg) på styrka (dvs. barnbåge). I vissa fall lajv är det ok med ungdomsbåge som drar 20-25 pound (~10-11kg) men det beror helt på hur långa pilarna är och vad just det lajvet har för regler så se till att kolla det innan du drar med superbågen Greger som drar runt 36 pound! Bra bågar går även att beställa på olika ställen, se bara till att du har koll på dragkraften. Är du tveksam, fråga dina medlajvare på diverse forum. De svarar gärna på frågor om de kan. Hellre ställa en dum fråga, än att inte få svar på en viktig i rädsla för att stå utan svar!