Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Skador och vanliga åkommor

Är något som alltid förekommer i mer eller mindre utsträckning. Här tänkte jag ge lite tips och annat som kan vara bra att veta.

Skavsår – Redan innan man får känningar så skall man se till att ha TORRA fötter. Lufta ofta, sitt barfota nån timme. Byt till torra strumpor. Det är bättre att ha tio par strumpor för fyra dagar än tvärt om! Första känslan att du är på väg att få skavsår ska du direkt gå och sätta på ett skavsårsplåster – men se till att du som sagt är torr om fötterna! Annars stänger du in fukten i huden och du kommer få skavsår på grund av att den fuktiga huden såsmåning om släpper taget och då har du ett hudlager för lite på sagda skavsårsplats istället. Det, min gode vän är nästan värre än skavsåret i sig som i alla fall har en vattenfylld blåsa som försöker skydda det skadade stället! Tänk efter före!

Under en dag svettas man förvånansvärt mycket om fötterna, även om man inte märker det. Svetten torkar och lämnar kvar salt som dels torkar ut huden och dels ligger och skaver och ökar risken för skoskav ännu mer. Därför är det viktigt att tvätta fötterna, helst dagligen om man går omkring i kängor, och byta strumpor minst en gång varje dag. Byt till yllesockor på natten så får fötterna “lagom” värme och ändå luft. Börjar man känna minsta lilla skavsår, se till att omedelbart tejpa, stora tejpbitar med Leukoplast, helst den breda varianten. På så sätt kommer skon att skava på tejpen istället för huden. 

Om det redan blivit en blåsa – be helst sjukvårdskunnig om hjälp för att tömma blåsan på vätska på ett korrekt sätt och sätt sedan på ett skavsårsplåster samt tejp. Alternativt kan man använda en bit skum med ett hål för blåsan för att avlasta trycket på skavsåret. Är du smart så gör du det i förebyggande syfte, just in case. Det gör att du kan njuta av lajvet direkt från början.

Let’s face it, det finns inget jobbigare än att ha ont när man ska gå runt på lajv och upptäcka saker och hamna i trubbel och sen försöka ta sig ur dem. Att fly ifrån en vampyr eller för den delen en orch med latexyxa är inte roligt om man måste halt-snubbel-springa iväg för att det gör ont i fötterna! Om du inte har skavsårsplåster så fråga någon eller ta sporttejp som finns på apoteket och sätt på utsatt område. Ska du sätta tejp på hälsenorna, så se till att du först vickar upp tårna mot dig (ha hälen i golvet och lyft på tårna mot dig från backen med andra ord) så du sträcker ut huden över hälsenan. Sätt på tejpen så. På det sättet kommer inte tejpen att släppa på grund av att du rör dig, den följer med din hud när den sträcker ut sig. Kom där emot ihåg att alltid ta av tejpen på kvällarna när du ska sova, annars kan du få skavsår av att tejpen sitter exakt lika under en längre tid – tro mig, det vill du inte heller!

Småsår – kommer alltid! Små stickor, stuckit dig med kniven eller annat smått och gott. Ha gärna med dig tvättservetter för sår och gör rent direkt när skadan sker och sätt på ett plåster för att skydda mot smuts. Kan personer ignorera gummistövlar och mysbyxor så kan de garanterat ignorera ett plåster också! Se bara till att undvika hellokitty eller fantomenplåster, välj istället hudfärgade eller genomskinliga plåster när du handlar! Sitter såret så till att det går att vira en trasa eller tygbit runt sagda kroppsdel så kan du alltid spela in det i din karaktär för att det kan bli en kul grej och ge spel!

Åkommor

Vätskebrist och matbrist Det viktigaste du ska göra på lajv som du alltid behöver ha i huvudet är att alltid äta och dricka! Oavsett hur mycket du vill se av lajvet så kommer du helt ärligt inte kunna njuta av det du är med om, om du går hungrig och törstig! Mår inte kroppen bra kan du inte uppleva eller för den delen uppskatta allt du är med om med hela hjärtat! De första symtomen på Vätskebrist och matbrist är illamående, yrsel, huvudvärk och trötthet i kroppen och svårt att tänka. Känner du av något av det så DRICK OCH ÄT DIREKT!!! Gör det där emot försiktigt.

Kastar du i dig vatten finns risk att magen tvärvänder och du får upp allt igen. Drick försiktigt och försök få i dig så mycket vatten du bara kan! Notera att jag skriver vatten och inte cola, cider eller nåt annat. Vatten är alltid bäst när det gäller att släcka törst och speciellt under varma sommardagar (som lajv oftast brukar vilja hamna på). Vila och ta det lugnt till symtomen försvinner. Sätt dig i skuggan eller lägg dig ner ett tag. Lajvet väntar tyvärr inte på dig, men å andra sidan har du själv satt dig i sitsen i att må dåligt, stå ditt kast, lyssna på kroppen och gör som den säger – VILA, Drick och Ät! 

Har du lite salt så ta några korn i handen och slicka i dig dem i samma veva du dricker. Det gör att du lättare kan ta upp vattnet i kroppen. kroppen har svårt att tillgodogöra sig mer än några dl vatten / timme, försök att dricka ca 2 dl varje timme snarare än en liter var femte timme, det kan kroppen nämligen inte ta upp, inte ens om den är uttorkad.

Resorb finns att köpa på apoteket och ofta även i matbutiker och är väldigt bra när det gäller vätskebalansen. Har du chans att köpa inför lajv, så gör det! Resorb innehar ämnen som gör att du kan tillgodose dig vätska på bästa sätt, däremot är det inte bara att dricka en resorb och tro att allt är finemang efter det, du behöver fortfarande dricka vatten och ofta! Det bästa är där emot självfallet att du har pli på dig själv och att du dricker och äter som du ska! Det gynnar bara dig själv i längden!

Det finns alltid lajvare runt dig, be om vatten, 90% av alla lajvare är smarta nog att ha en vattenflaska i bältet och en bra lajvheder är att alltid dela med sig av det vatten man har med sig. Detta gäller även dig! Delar du med dig kommer andra ta del av det och förhoppningsvis sprida ringar på vattnet när det gäller hyffs och fason i lajvvärlden. Vi ska ta hand om varandra när vi har roligt tillsammans!

Har du fler tips på skador och åkommor på lajv och hur man bäst motverkar dem? Hör av dig!
Den här sidan är lika mycket för dig som för andra lajvare.