Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Brandsäkerhet


Skulle olyckan vara framme så är det bra att veta hur man ska göra. Efter en nytagen kurs i just brandövning så medföljer här lite snabbfakta.

Om olyckan är framme i tält eller läger så använd brandsläckaren! Dra ut spärren, slit av den lilla gröna plastringen och sikta lågt på lågorna. Du behöver komma åt basen på dem för att kunna släcka dem. Den vanligaste brandsläckaren är pulver och den går bara att använda en gång på grund av att pulvret är så kallt att det sätter sig i ventilen. Det innebär att brandsläckaren sakta pyser ut trycket i sig och till slut inte har något kvar att använda om du skulle försökt använda den igen.

Om en person brinner, få ner den på marken fort som sjutton! Har du en brandfilt (vilket alla borde ha i sitt tält om olyckan är framme där) så använd den. Dra den ALLTID över huvudet först och lägg den över personen. Börja från halsen och mata dig nedåt och tryck filten nära kroppen för att tvinga ut allt syre så du kväver elden. När du ska kolla att den är släkt så titta ALLTID från nedre delen av kroppen så du skyddar ansiktet på den som brinner. Har du ingen brandfilt så ta vad du har men se till att vara snabb eftersom det du använder inte är lika snabbkvävande än en brandfilt. Se till att personen rullar fram och tillbaka om du inte har något alls. Ruska är också bra att ha för detta ändamål (ruska lång och ruska kort + vattenhink vid elden!)


Skulle olyckan med jordbrand vara framme, var så snabb du kan med vatten. Har du möjlighet, så ha i lite Yes eller Grumme – Diskmedel i vattnet. Det gör att ytspänningen släpper och vattnet kommer snabbare ner i marken. Se dessutom till att spätta små hål i marken så det bildas små fickor där vattnet kan krypa ner. Självfallet är detta i väntan på brandkår!