Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Blodeffekter

Få skadan att hålla längre utan omsminkning? Har du en skada som du vill ska sitta kvar så länge som möjligt, men du har inget bra sätt att hålla kvar den på? (smink tenderar att kladda av sig när man sover). Köp “spraya på-plåster” och spraya över sagda skada så håller det längre. Sminka lite fint med puder eller någon annan form av foundation så det inte glänser lika mycket så är det fit for lajv sen! Vissa hårsprayer fungerar också, men de har tendens att bli kladdiga om det regnar eller blir blött på dem, spraya på-plåster sitter längre och kladdar inte lika mycket och tål dessutom mer.

Blod och Skador Äkta blod eller fejkblod? Det tvistar nog de vise om. I min personliga mening använder jag gärna äkta blod om det ska vara en skada som ska blöda mycket och ordentligt, detta på grund av några enkla anledningar.


Äkta blod 

(ja ja, ni djuraktivister kommer hata mig, you should see my caring face… Djur har ändå blivit dödade och blodet är en restprodukt, då kan vi väl lika gärna använda det istället för att låta det förgås enligt min mening). 


Äkta blod är lättare att få bort ur kläder som man fått stänk eller dränk på. Hur då? Jo, när du lekt klart med din blodiga scen, så sköljer du upp kläderna i iskallt vatten (absolut inte varmt, då blir det en kemisk reaktion i blodet vilket gör att det sätter sig fast och efter tvättmaskinen blir det en grön fläck som sitter for ever and ever and ever!). Låt det stå så, har du tillgång till diskmedel av någon form, ha i det i vattnet också och gnugga och låt blodet få luckras upp själv sen. Byt vatten och skölj rent och låt kläderna torka. Detta kan göras på plats och kommer låta kläderna gå igenom tvättmaskinen med minimala fläckar (om ens några). Ett plus att också att försöka skölja ut blodet innan det torkar in helt.

Nästa anledning är att det inte kladdar som om du fått honung eller nåt annat totalgeggigt på dig som bara vägrar sluta kladda, äkta blod blir faktiskt ganska lent även när det torkar in, så att fortsätta lajva med “blodiga händer” är fullt möjligt utan att kladda ner saker du tar i. Där emot rekommenderar jag inte att använda äkta blod i munnen, en anledning är att det inte är vidare hygieniskt eftersom det trots allt är djurblod. Dessutom är tex. 500ml nötblod billigt, ca 20-30kr på Konsum i frysdisken. Ställ det oöppnat utanför tältet och det tinar på en natt, där efter kan du hälla över det i det kärl du vill använda det i. (Tänk där emot på att det finns vilda djur om du är ute i skogen, blodlukt drar till sig rävar och annat nyfiket så tänk på var du gör dig av med blodet sen om det blir något över). Tänk också på att om du är inomhus eller nånstans där det finns mattor och dyl. så kan riktigt blod färga där, så var försiktig och spill inte mer än du behöver och även då, helst på dina egna kläder om du inte frågat om saken innan!

Notera att äkta blod absolut INTE ska stoppas i munnen rått! Det är Endast för utvärtes bruk i spel!

Fejkblod

Varningsnotisen på flaskan säger att det kan färga.. det är mestadels fel.. det färgar absolut! Dessutom är det hela tiden kladdigt och kommer inte att torka. Har du ljusa kläder på dig och får fejkblod på dig eller om du tar i någon med “blodiga händer” kommer du utan tvekan att lämna blodspår efter dig som är extremt svåra att få bort, och då menar jag extremt svårt! Fördelen med fejkblod är att det ser snyggt ut när du sminkar skador och går antagligen mycket bättre ihop med sminkdetaljer och latexdelar än riktigt blod. Dessutom är det inga problem att peta in det i munnen (även om 90% av fejkblod smakar värre än härsken apa!) Fejkblod som “inte är till för att ha i munnen” enligt flaskan, går att ha i munnen även om det smakar värre än nånsin oftast, se till att inte svälja det och se till att skölja ur munnen ordentligt efteråt bara. Blodampuller är att rekommendera, men… se till att du provar en innan själva grejen händer så du med säkerhet vet vad det smakar!


Blödande effekter och skador 

Ska du göra ett snyggt konstant blödande sår under tröjan? Fyll en kondom med blod av din valda sort och se till att den är ordentligt full och uppspänd så det är ett tryck i den, annars går den inte sönder när du försöker peta med ett vasst objekt sen. Använd lajvarens gudomligaste vapen – silvertejp! och sätt fast den på önskad plats, se till att tejpa så mitten på kondomen är fri så det går att göra ett nyp eller snitt i den med tex, en X-krok, häftstift eller nåt annat som gör hål i kondomer. Efter slaget, håll X-kroken eller vad det nu är, i handen, “håll tag i skadan” och nyp hål, voila! en snygg scen med “direkt blödande arm/kroppsdel” är skapad! Se till att snyggt lirka undan ditt val av vasst objekt bara och var försiktig så du inte råkar sätta den i dig själv! ett tips är att “nypa” i kondomen först så du känner var den är och var nålen är som du sticker med. Notering i detta är att ballonger inte fungerar på samma sätt som kondomer, eftersom de spricker när man sätter en nål i dem. Ballonger är gjorda för att spricka men på fel sätt från hur skadan man vill komma fram till bör se ut. Dessutom är de tjockare att komma igenom med nålar när de inte är uppblåsta.