Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Åldersgräns

Vissa lajv har en åldersgräns, oftast brukar den vara vid 16 års ålder eller vid 18+. Detta för att vissa lajv vill ha lite högre krav på lajvande och prestationer. 

Vid 16 år har du blivit så pass vuxen i sinnet att du förstår vad som är rätt och fel och kan göra beslut efter eget huvud. Dessutom tål du lite mer fysiska lajv, till exempel strid med latexvapen eller verbala utskällningar i karaktär.

Är du över 18 år är du myndig och har eget ansvar för dig själv och dina handlingar. Detta innebär att om du inte följer de regler som finns, eller om du bryter mot svensk lag (till exempel genom stöld på lajvområdet i det här fallet), kan du bli anmäld för det och får stå för dina handlingar. Dessutom räknas det att du kan klara av blodiga scener och ritualer som arrangörerna planerat kan hända och om det tillkommer eventuella sexuella teman i spelet så räknas det att du ska kunna klara av det eller för den delen vara vuxen nog att kunna säga “off – jag vill inte” om du känner att någon går över gränsen.

Har du mer funderingar över åldersgränsen på just det lajv du är nyfiken på att åka till, hör av dig till arrangörerna och fråga vad just deras vision på lajvet är och varför de har valt just den åldersgräns de har på just den kampanjen eller det eventet du vill åka på.