Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Off-runa

vad är en sån och vad betyder den?

En off-symbol som sitter på en dörr eller på en väska som någon har med sig, indikerar att det som finns bakom dörren eller i väskan, inte tillhör spelet och ska där med ignoreras. Det finns alltså saker i väskan som personen har med sig som till exempel allergimediciner, bindor eller tamponger, astmamedicin eller något annat som inte passar in i lajvet, men som ändå behöver följa med personen i fråga för att han eller hon ska kunna lajva bekvämt och säkert. Sitter det en sån liten symbol på en dörr eller ett tält, så betyder det att det som finns bakom dörren eller inne i tältet inte är tidsenligt. Går du till exempel in i ett tält med en sån runa på, kommer du säkert att se plastkassar och annat som inte hör hemma utanför där lajvvärlden fortfarande rullar på.

Off-runan har funnits sen 90-talet och var från början röd, nu mer kan den hittas i olika diskreta färger och toner, men utformandet av den är den samma. Den ser lite ut som en peace-symbol som man lagt på sidan med “gaffeln” åt höger och mittenpinnen är borttagen. Från början var det en kombination av bokstäverna “O” och “L” som står för “Off-Lajv”.

Själva runan skapades av Gabriel Sandberg. Den är även känd som “Utgårda-runan” i norska lajv.

Om någon in-lajv skulle vilja ta denna väska ifrån dig, säg då att du vill visa symbolen på den. Det räcker med en tygtrasa som symbolen är broderad på eller för den delen en stansad symbol på en läderbit, så länge den finns där så kan du visa den och lyckas undvika att använda ordet “off” för att förklara att väskan bör ignoreras in-lajv.

Du kan läsa mer om lajvuttryck och vad de står för under fliken “lajvspråk”.