Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Recept

Torkat kött

Tid: 4-6 timmar

Ingredienser
Köttbit, jag kör oftast på kassler + ev kryddor

Gör så här:

Sätt ugnen på 60-65 grader.

 1. Skiva kasslerbitarna i ca 0.5-1cm tjocka skivor, ju tunnare desto snabbare blir de klara. skär bitarna lite mindre så de kan få plats i en liten bältesväska om det är där du vill frakta dem under vandringarnas gång.

 2. Krydda bitarna med vald krydda (jag personligen känner att just kassler är gott som det är när det bara är salt det behövs inte så mycket mer och sälta är något man som vandrare och lajvare tycker om när man rör sig mycket).

 3. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt, så vida du inte kan lägga dem på gallret (jag har använt plåt), notera att om galler används kan ett tips vara att lägga folie i botten på ugnen så fettet droppar på det istället för att du behöver städa hela ugnen när du är klar.

 4. Sätt in plåt eller galler i mitten av ugnen och sätt en träslev eller något annat i ugnsluckan så det blir en torr värme där inne. Har du luckan stängd så kommer det inte att bli knaprigt, bara segt och torkningen kommer inte att ske på rätt sätt.

 5. Tid i ugnen varierar beroende på hur tjocka skivor du har gjort, men sikta på i alla fall 4-6 timmar. Köttbitarna är klara när du inte kan trycka på dem så de sviktar utan bra motstånd. Är de inte helt genomtorkade så kommer inte resultatet bli så hållbart, viss seghet funkar ju så klart, men se till att det inte är några råa bitar i mitten. (smakprov rekommenderas och är gott!).

Källa: Mitt eget huvud

Äppelchips

Mängd: 20 portioner,

Tid: 3-5 timmar

Ingredienser

 • 2 dl socker
 • 2 dl vatten
 • 2 äpplen

Så här gör du

När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Sätt ugnen på 80°C. * Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna.
 2. Skiva äpplena riktigt tunt och doppa dem i sockerlagen.
 3. Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på (vill du kan du ha på lite kanel på dem)
 4. Torka i ugn 3-5 timmar. Tiden beror på vilken ugn du har. För varmluftsugn gäller den kortare tiden.
 5. * Notis här är att när jag själv gör detta, så använder jag en slev i luckan så luften inne i ugnen blir torr. Nästa alternativ är att göra dem i svamptork men se då till att lägga ett tillklippt passande bakplåtspapper längst ner, då det kommer droppa mycket smält socker!

Källa: http://www.ica.se/recept/appelchips-584885/