Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

inlajv-Död och skador

Skador

Alla kommer någon gång förr eller senare stöta på inlajv skador. Det vill säga att din karaktär kanske blir slagen eller misshandlad eller något annat spännande som förgyller spelet för både dig och andra? Se till att faktiskt spela på skadan! Har din karaktär blivit slagen eller huggen i benet av en riddare eller något annat så halta! Har din karaktär blivit orch-bankad på armen, så spela att det gör ont, se till att låta bli att använda armen vidare mycket.

Om din karaktär blivit slagen i ansiktet kan det vara lite kul att sminka dit en blåtira till exempel, eventuellt med lite blodeffekt. Se till att om du blir skadad dag ett, att du då ändrar blodskadan från till exempel röd-svart blåtira, till gulgrön dagen efter. Spela på skadan och gör det ofta och mycket. Det gäller alla skador! Visa att det syns och visa att du har blivit skadad i karaktär!

Sök upp en inlajv druid eller läkekunnig för att få hjälp med sagda karaktärsskada, det kanske krävs en mitella eller att du behöver stödja dig på en pinne medan du har en linda runt benet? Allt förgyller spel! Dessutom förgyller du även spel för den läkekunnige eftersom deras karaktär får något att göra och visa upp sina finfina skills! Att ge spel är att få spel, en gyllene lajvregel alla egentligen borde komma ihåg.

Det är så himla tråkigt när någon blivit nergjord på ett eller annat sätt och kommer in i lägret, vilar någon timme och sen traskar runt som Gud själv stigit ner och helat alla skador på dig som om du vore den helige sonen själv… sånt händer inte! Även om druiden eller den läkekunnige säger att du kommer vara helad efter x timmar, så betyder det oftast till exempel att ditt “hugg” i benet har läkt ihop såret, men de inre skadorna ömmar fortfarande. Har din karaktär fått en finfin snyting som skulle göra självaste Deadpool imponerad, så kommer ju självfallet kindbenet vara ömt även dagen efter skadescenen inträffade. Det innebär ju naturligtvis att skadan påbörjat läkning men spår av den kommer ju finnas kvar dagen efter.

inlajv Död

Alla karaktärer dör förr eller senare på ett eller annat sätt, i alla fall i de flesta fall och i de flesta lajv. En del lajv som är mer för barn så kan det finnas vissa regler för just karaktärsdöd men oftast dör karaktären om den blir tillräckligt skadad.

Skulle detta hända dig, så får du bara acceptera det. Har det hänt på ett skitfult sätt som att någon till exempel smyger in i ditt tält klockan 02 på natten och snittar dig (dödar din karaktär) som världens lönnmördare medan du har ena foten i sängen på ett lajv som har tältfrid (ingen får gå in i någon annans tält utan att vara inbjuden) rabblar upp en fin ramsa som gör din episka magiker lika sårbar som en myra under en sko, bara för att försvinna ut i natten igen och utan vittnen på att detta ens har hänt, så är det kanske läge att prata med en arrangör. Sånt sätt att spela är skitfult och dåligt spel då mördaren av din karaktär inte respekterar ditt spel med din karaktär eller ens bryr sig om den tid du faktiskt lagt på att skapa den. Extremt dåligt spel och skulle det personligen hända hade jag lackat ur totalt.

Är det där emot en snygg scen där saker händer på ett episkt sätt och mördaren i fråga har en anledning till att döda din karaktär, så är det bara att svälja. Se till att du har någon typ av ombyte med dig som har andra färger än de kläder din gamla karaktär hade eller se till att du har möjlighet att låna till exempel en jacka eller ett par andra hosor eller liknande så andra i spel, kan se eller i alla fall ana att det inte är samma karaktär du spelar. Om inte annat så går det alltid att säga “ja, jag har hört att jag är lik den här X, men jag har aldrig stött på denne”. På så sätt markerar du att du bytt karaktär men säger det på ett schyst sätt ingame utan att bryta spelet. Det gör också att det i spel kan spridas vidare att du inte har samma karaktär.

När karaktären väl är bytt, så behöver du också komma ihåg att den nya karaktären faktiskt inte känner de personer som din första karaktär hade som vänner eller kontakter. Du måste helt enkelt börja om från början med att skapa ett kontaktnät runt din andra karaktär. Gör du inte det så kallas det för meta-spel. Det innebär att du som off-person (alltså utanför spelet som dig själv) använder information som du fått från din första karaktär, men i din andra. Du “uskar helt enkelt med kunskap om olika saker som din nya karaktär inte ska veta något om. Ingen lajvare uppskattar sånt spel och jo, personer du spelat med innan kommer att märka att du meta-spelar!  Låt bara bli!