Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Arketyper


Vad är en arketyp?

Arketyp är ditt grundkoncept för din karaktär. En utgångspunkt som du vill bygga din karaktär runt och bygga ut den till både höger och vänster med hjälp av egenheter, egenskaper, fördelar, nackdelar och självfallet även historia. Du får helt enkelt en startpunkt till din karaktär genom att välja ett koncept först. Dessa är bara exempel på några alternativ av arketyper det finns för att ge en grundbild på vad som menas.


Högstatus

Adel
Du är snoffsig och snyggt klädd, vet hur man beter sig i finare kretsar och kan niga/bocka perfekt i vilket hederligt sällskap som helst. Du är van med att leva med “lillfingret ut när du dricker te”-delen av livet och är van att bli uppassad och bortskämd. Du är en person som föddes med silversked i munnen.

Riddare
Du är den finaste sortens krigare. Ditt uppdrag är att slåss åt kungen eller kyrkan. Riddare bor ofta i slott och försvarar den del av landet de bor i. Ibland har du själv även en liten armé. Där emot finns det riddare som inte har slott eller land i sina ägor. De tjänar pengar på att hyra ut sig som soldater. De kunde också tjäna pengar på tornerspel om de äger en häst. För att bli riddare så måste du komma från en adlig släkt då det är väldigt dyrt att skaffa rustning, vapen och allt annat som en riddare behöver. 

Utbildningen är extremt lång då du som 7-årig adling har skickats iväg till en riddare för att vara dennes page (lärling). Det innebär i början att vara riddarens hjälpreda, titta på och förstå innan du får greppa vapen själv. När du är 14 år får du äntligen börja kalla dig för väpnare istället för page och först då får du börja träna med vapen. Det är antingen en riddare eller en högt uppsatt person som kan dubba dig. Det kan ske på slagfält genom att den som har dubbningsrätt lägger en hand på din axel och säger “du är nu riddare” under ett slagfält eller så kan det gå snyggare till med ett svärd på din axel då du knäböjer framför denne. Har Pagen eller väpnaren otur och riddaren dör i strid, måste en annan riddare hittas annars kommer inte utbildningen till riddare att fullföljas och du kommer inte att nå dina mål. (ska du spela riddare behöver du alltså ha kunskaper i hur man handskas med vapen, samt någon form av rustning. Har du inte det, kan du alltid “fortfarande” vara lärling).

Ädling
Du är störst bäst och vackrast och det vet ju alla, speciellt du själv! Du pratar gärna med adliga “i”-n i orden och går gärna och rättar till kråset på skjortan samt dina överdrivna guld och juveler som du gärna bär på dig i skalan “mycket och ofta”. Du är, enligt dig själv – Störst bäst och vackrast i världen! Ingen kan mäta sig med dig. Till och med kungen och drottningen skulle dyrka den mark du går på, det vet ju alla! (eller kanske inte) Skulle du göra något som skulle skämma ut dig och folk skrattar, så är det ju självfallet åt någon annan de skrattar. Du själv skrattar ju självfallet tillsammans med dem. Om inte annat kan man alltid skylla på närmsta person och säga att det var dennes fel från början! Du viftar gärna bort folk du stör dig på, med den förnäma näsduken med spets och broderier. Du är en person som inte anser sig vara född med silversked i munnen, snarare guldsked i arslet och beter sig minst lika pompöst! Notera att den här karaktären lätt blir en comic-relief. Gör man den mer seriös i sitt utförande kan den bli otroligt bra, om än underhållande!

Sen har vi alternativet seriös ädling naturligtvis, vilket innebär att du inte kan handskas med så mycket annat än silverbestick och vackra silverbägare och vackra smycken (oavsett pronomen) istället för trämuggar och grillpinnar eller slakt. Du är helt enkelt tafatt i det mesta som inte involverar att bära vackra kläder och välbärgade hus. Samtidigt i detta, så vet du mycket troligt hur man skriver fint, kan latin (eller vad nu lajvet har för språk) och kan hantera dig själv i högre och politiska kretsar, du kan prata för dig och kan charma både den ene och den andre individen. Bara för att du är ädling, så betyder det inte heller att du automatiskt är snål, du kan vara minst lika givmild som du vill vara utan att vara dumdristigt givmild med dina mynt.


Borgarstatus

Druid
Du är läkekunnig och har koll på örter samt att du har en naturlig förmåga att läka sen barnsben. Exakt hur du gör vet du inte men du vet att det fungerar. Förband och örter och små lindrande drycker. Man vet ju aldrig när man behöver det, skadade dyker oftast upp när man minst anar det och vem är du om inte läkekunnig? Sen om du är en person som läker med lugn och trygghet, eller med våldsamma drycker som sliter ihop skinnet i ett öppet sår eller ger brännande salvor för att tvätta såret… det är upp till dig! En druid vill inte använda några vapen då denne redan sett vad som kan hända.

Helare
Du har kraften att hela skadade och döende så länge du når dem i tid. Det finns olika sätt att hela men kraften finns inom dig. Vissa gör det med sång, andra med beröring eller liknande, andra med rim eller ramsor. Som helare tycker du inte om att varken använda eller svinga någon form av vapen.

Magiker
Du kan använda övernaturliga krafter. Allt ifrån de fyra elementen (och/eller annat beroende på kampanj). Du är olika kraftfull beroende på vad arr ger dig för nivå i magi. Du är född med gåvan att kunna beröra de övernaturliga strömmarna men du behöver utbilda dig via en mästare för att kunna lära dig bemästra dem och stiga i nivå.

Andlig ledare Munk | Nunna | Präst | Drömtydare | Sierska | Shaman mm 
Din gud är din bästa vän, din älskare och din trygghet, du vandrar skaparens väg (beroende på tro och gudabild i fiktionen). Du predikar gärna och försöker få andra att vandra den väg du vandrar. Vissa är mer aggressiva i sin predikan än andra, hur du spelar väljer du själv.


Byfolk

Bagare
Du bakar bröd och bullar för ditt leverne. Du är i stort sett född med mjöl på näsan och har koll på hur mycket ingredienser som behövs i vilket bröd och vilka bullar som passar till vilket mjöd.

Bard/speleman 
Du tycker om att sjunga och spela. Allt ifrån luta till flöjt och det är också något som du behöver göra för att skrapa ihop mynt för dagen. Du sjunger allt ifrån påhittade saker till låtar och sång som du skrivit ihop efter vilka du träffat och vilka som gjort intryck på dig på ett eller annat sätt. Om det var ett bra eller dåligt möte spelar inte så stor roll och risken att du “råkar” förarga någon med din sång om någon eventuell specifik person är ganska stor ifall det nu skulle “råka” vara en nidvisa. Sen hur bra eller dålig speleman du är, det vet nog bara din publik och det är ju självfallet helt oberoende på vad du tycket själv!

Betjänt
Du arbetar för någon annan. Du gör dagliga sysslor som att knäppa rustningar, ställa fram mat och mjöd på bordet, putsa skor, gå med ärenden och mycket annat. Du tjänar något mynt, mat och uppehälle hos personen du tjänar. Har du tur har du hamnat hos en varmhjärtad person med högre status än dig och blir där av väl omhändertagen. Har du otur kan du hamnat hos en person som är aningen mer känslolös och behandlar dig till vippen till att vara en slav. Där emot kanske du inte kan ta dig iväg från din situation på grund av att du är beroende av den lilla inkomst du får. Det går att komplicera detta otroligt mycket i både skriven historia och spel.

Bonde
Ditt levebröd är din skörd och du är helt beroende av den. Har du ingen bra skörd kan du inte köpa kläder till kroppen eller annat till din familj. Djuren behöver mat de med och det är inte alltid att skörden slår rätt. Dina djur och din gård är där du hör hemma och du trivs (troligen) med det du gör. Eventuellt kan du vara en bondunge som längtar efter äventyr och har gett dig av på ett eller annat sätt för att se världen eller fly det liv som dina föräldrar lever på den gård ni haft i generationer.

Kock/Kokerska
Du lagar mat i värdshus, tavernor eller andra ställen där mat lagas. Du är van att röra i soppor och grytor och se till att maten blir klar till hungrande gäster. Det är inte helt omöjligt att det finns hemliga recept som följt med sen generationer tillbaka för att göra maten extra älskvärd och god.


Lösdrivare / Vagabond

Gycklare
Du har alltid gillat att spexa och ha kul. Du jonglerar, gör kullerbyttor och trick, allt för att tjäna en peng eller två för mat och uppehälle. Beroende på hur duktig du är så kan du klara dig rätt bra som vandrande gycklare eller helt enkelt sova i gräset på nätterna. Så vida du nu inte blivit anställd av något adelsfölje eller rent utav kungen själv så har du det ibland rätt knapert.

Vandrare
Någon gång under ditt liv, bestämde du dig för att låta fötterna leda dig framåt. Det kan vara allt från att ditt hus brann upp till att du blivit utstött eller dömd för något brott (du bestämmer själv om du är skyldig eller inte). Du väljer själv hur länge du vandrat men vandringsstaven har blivit din bästa vän då du inte hittat någonstans som känns rätt att landa på än.


Drägg

Legosoldat/Legoknekt
Du är en soldat som mot betalning arbetar för en armé i ett annat land. Du är ditskickad av din lands regent. Antingen har du blivit tvångsinkallad under rekrytering, eller så har du valt vägen själv och är stolt över ditt val i livet men troligtvis är det det första alternativet. Vem vill vara soldat mot sin vilja? Att försöka ta sig ur soldatskapet är inte riktigt att tänka på då det oftast straffas med döden.

Patrask
Du är en dagdrivare och även kallat slödder. Du driver runt, stör ordningen och är allmänt stökig. Det är varken första eller sista gången som stadsvakten kastat ut dig för att du varit för högljudd eller stört någon bybo med ditt sätt att vara. Du är mycket troligt även högljudd och indirekt kan det även vara så att du tycker om att vara i centrum, även om detta troligen är i en negativ bemärkelse när det gäller uppmärksamhet.

Rövare 
Du har ditt gäng som du driver runt med, alternativt så har ni ett visst område som är, enligt er, era marker. Ni smyger er på handelsresande och ofta med våld, tar deras värdesaker, ni gör miniplundringar för erat eget nöjes skull och ser gärna till att sälja saker så fort som möjlig.

Tjuv 
Du har specificerat dig på att snyggt och lätt stoppa ner handen i någons ficka eller väska för att komma åt härliga mynt eller eventuella dyrbarheter. Så länge man inte blir påkommen kan det inte skada nån! Eller?