Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Städning


Varför ska du städa efter dig?

Tja, för det första är du en tillräckligt gammal person om du åker utan mamma och pappa, du borde då veta vad städning är och vad det innebär. Stökar du ner hemma eller hos någon annan så nog sjutton städar du efter dig och plockar undan disk och annat. Om du inte håller rent runt dig på lajvet kan du dra till dig diverse vilda djur om du har matrester som ligger öppet i lägret, vildsvin och räv är bara två av många djur som finner matlukt intressant, oavsett om det är tillrätt eller inte. Det är tämligen smart av dig om du har återförslutningsbara plastpåsar eller någon form av väska som du kan lägga sådana saker i tills lajvet är slut. Förslagsvis håller du det inne i tältet ordentligt stängt och under någon form av tyg för att inte förstöra känslan i lajvet.


Det samma gäller hygiensaker

Går du och kissar i skogen så se till att du har med dig en liten påse som du kan lägga ditt papper i, lämna det inte i skogen! “Men papper försvinner ju naturligt och är nedbrytbart” säger du? Ja, det har du i och för sig rätt i, men det tar 1 år för toapapper att brytas ner i skogen. Tänk dig då att det är tex. 2000 lajvare i skogen och 1000 av dem lämnar papper efter sig? det är 1000 papperstussar som ligger och skräpar på ett område som mycket troligt hyrs av arrangörerna som absolut inte skulle få hyra området igen om ägaren skulle hitta alla dessa 1000+ behovskletiga papperstussar på sitt område. Inte skulle du väl kissa i kapprummet i en lånad lokal och lämna pappret på golvet för att toan är för långt bort för att palla? … nä, Precis. Att dumpa papper i skogen är precis lika äckligt som att dumpa använt skitpapper på golvet inomhus… lika stor risk att någon sätter en eventuellt bar fot i snusket där som på ett lajvområde, oavsett hur stort området är. 300 lajvare i en mindre lokal eller 2000+ lajvare på ett stort lajvområde? procentuellt inte så stor skillnad – if you catch my drift?

  

Det här gäller även när man måste göra sina större behov

På vissa lajv finns lyxen med dass och bajamajor när det är en längre tillställning än några timmar, kolla var de finns nånstans så du har koll på det. Bajsa inte i skogen! Hur äckligt är inte det?! Även om du får för dig att “lyfta på mosslocket” och göra det du ska och sen lägga på igen som om inget har hänt, så lämnar du ändå en doft efter dig som djur utan tvekan känner av. Detta innebär att de små vildingarna kommer dit, sniffar upp din skit och krafsar och rotar runt på sagda plats för att få upp lukten mer medan de analyserar denna konstiga stank som de vanligtvis inte känner i skogen under den tid det inte är lajv just där.

Bortsett ifrån att djuren kommer och rotar upp din avlagda korvhög, så finns det ju faktiskt fler personer i skogen som dessutom ska gå och vandra genom mossar och träd. Inte vidare mysigt att sätta kängan i din hög, eller? Nä… tänkte inte det heller. Tänk efter före och använd de faciliteter som är utsedda för ändamålet istället, fräshare för alla andra och nedskräpningen minskar markant och in-lajv känslan ökar genom att slippa känna eventuell nyklämd lukt samt att ingen behöver se använda toapappersbitar i mossen!


Det här gäller självfallet bindor och tamponger också!

Medhjälpare till lajvet kommer utan tvekan att gå och städa skogen efter att alla lajvare åkt hem, precis på samma sätt som att teaterarbetare städar salongen efter att sista akten tagit slut och folk har gått hem till sitt igen. Det här betyder att någon annan måste plocka upp din använda, snuskiga tampong eller binda för att det är en nedskräpning i det område ni är i! Snuskigt som få! Dessutom sprider du bakterier med ditt sakta torkande blod som du lämnar efter dig som blir till perfekta bakteriehärdar för flugor och annat som gärna lägger ägg i sånt snusk! Återigen kommer vi också in i situationen med att andra lajvare ska röra sig och gå i samma område som du nu blodat ner med äckliga använda mensskydd. Don’t do it! 

Om du absolut ska byta binda eller tampong när du är ute i skogen, så återigen – se till att du har en liten påse med dig som du kan stoppa avfallet i så vi slipper ha äcklet i skogen! Sy ett litet tygetui som du kan ha plastpåsen i till du kan flytta sagda påse till din sopkasse inne i tältet eller var du nu har din generella sopsäck.

Var gör du av soppåsarna undrar du?

Vad sägs om i utvalda sopsäckar eller containrar som säkert finns i området. Fråga arrangörerna om du inte vet vart de finns så du faktiskt kan slänga ditt skräp efter att lajvet är slut. Slänger du dina soppåsar i skogen så kommer arrangörerna och medhjälparna att hitta dem när de finkammar området och de kommer säkerligen veta vilka av er som är skyldiga till just soppåse X. Ingen vill städa efter andras nedskräpning så varför inte vara en schyst lajvare med fin respekt till dina medlajvare samt arrangörer.

Har du svart sopsäckar som du vill använda under lajvets gång och vill ha dem utanför tältet kan du alltid skaffa en jutevävssäck, peta ner den svarta sopsäcken där och häng upp den med rep runt ett träd. Voila! Du har en sopsäck utomhus som går att använda in-lajv, utan att någon behöver smita in till en eventuell off-ig insida i tält. Se däremot till att du har möjlighet att stänga den ordentligt också så inte lukten drar till sig vilda djur. 

Tacka arrangörerna genom att städa ordentligt efter dig istället, det uppskattas garanterat från alla håll! Dessutom kommer det att finnas större chans att arrangörerna vill anordna ett till lajv som du kommer att vara välkommen på, eftersom just du sköter dig väl och respekterar regler och vett som bör följas på sagda område!