Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Pengar

Varför ska jag betala och var tar pengarna vägen?

Man betalar en avgift till lajvet för att kunna få till exempel mat eller övernattning, alternativt hyra lokalen man är i.

För större lajv innebär det en större utgift eftersom föreningen då ser till att betala för området du är i, de betalar för busstransport för de som behöver ta sig från eventuell tåg eller busstation ut till området. Föreningen betalar även ingridienser till mat, vattentank så att alla kan få tillräckligt mycket vätska i sig under tiden lajvet utspelar sig (speciellt om det är ett veckolajv).

När alla lajvare har åkt hem, stannar föreningen eller arrangörer och arbetare kvar och städar upp området. Där behövs det en container för att lägga alla sopor i, även den kostar pengar. Om mark arrenderas behöver även den betalas om det nu inte är någon allmänning (öppen plats/skog för alla) som området ligger på. I vissa fall finns även sjukvårdare på plats och de vill antagligen ha en liten form av handpenning för att de är där och ser till att ta hand om små skador, skavsår, stukningar osv. Även plåster kostar pengar!

När man går på teater, ser man bara själva föreställningen, men man har ingen aning om hur det ser ut backstage, hur många personer som jobbar eller hur lång tid det tar att få upp ridån eller bakgrunden. Man ser inte heller salongsarbetarna som städar upp godispapper och annat som lämnas vid sittplatserna. Samma sak är det vid lajv, den enda skillnaden där, är att du som lajvare är både publik och skådespelare samtidigt, precis som arrangörerna. Men för dem väntar mer jobb efter att du som lajvare har åkt hem.