Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Läger

Tält kan vara lite svårt när man ska åka på medeltida lajv. Det som oftast brukar accepteras är enfärgade militärtält eller vindskydd i naturfärger. Att komma med ett chockrosa tält är kanske inte det bästa, speciellt inte när man ska bo i skogen vilket de flesta medeltida eller fantasylajv gärna inbjuder till.

Det brukar oftast finnas en off-sektion där man kan bo i sina vanliga moderna om man nu inte har något att täcka över det tältet med, men det är alltid en större upplevelse att få bo in-lajv och i centrum där allting händer!

Ett stort tygstycke som döljer ditt vanliga tält brukar accepteras, men se till att det verkligen täcker ALLT som inte har med medeltida fantasy att göra. Det är aningen jobbigt att komma till någons läger och se ett tält som är orange eller metallicblå och sen försöka låtsas som om det inte finns. De flesta är väldigt bra lajvare och kan ta det, men det är fortfarande en irritationsfaktor som faktiskt inte behöver finnas där. 

Om du vill vara med och sova in-lajv men bara har ett nylontält (undvik kupoltält, på de flesta lajv är formen extremt störande oavsett om du har gjort ett täcktyg eller inte), så kan du i så fall fixa ett tygstycke över det istället, så slipper det se orange eller metallic gröna ut. (och nej, nylon är OFF… spelar ingen roll vilken färg det har, du ska ändå täcka över tältet!). Om du är riktigt smart, gör du en ställning som ser ut som tältet nedan, med pinnar etc, för att dölja kupoltältsformen, men kolla med arrangörerna först så du vet om det är ok att smyga in ett kupoltält “in disquise” så att säga!

Även om du som person inte tycker att det stör så mycket att just du har ett modernt tält i en fantasymiljö, så finns det garanterat andra som gör det. Där kommer vi in lite på länken “Lajvettikett” och gemensam respekt.

Ett till tips är att ALLTID se till att det är städat och fint runt eran tältplats . Att man äter chips och dricker cola på lajv är helt ok, men tänk på att i alla fall dölja flaskorna och chipspåsen. Ett exempel är att använda tygstycken att linda in flaskan i, om ni nu inte har tillbringare eller glasflaskor som ni kan hälla över det i för att få det att fungera på det sättet.

Det gäller all modern packning, se till att dölja det under filtar och dukar. Ett bord med lång duk som når ner till marken på alla sidor kan lätt dölja en plastdunk med vatten om idéerna skulle tryta! Se bara till att de står stadigt så de inte faller åt sidan och hamnar utanför duken! Det bästa är ju självklart att ha allting som är lite offigt i trälådor och kistor där de verkligen inte kan synas .

Exempel på lajvtyger som fungerar bra att både göra tält av, samt täcka över nylontält med. Självfallet är färgen valfri men neutrala toner uppskattas alltid! Undvik säckväv så mycket du kan, alla lajv tillåter inte den varianten av övertäckning.