Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Att välja karaktär

Det är inte helt lätt att välja karaktär och framför allt ras. Där emot bör du tänka på att när du gör din första karaktär så är det bra om det är något som i alla fall är något mänsklig. Det är inte alltid perfekt att börja som orch eller drake om man inte vet hur världen eller lajv över lag, fungerar. Det är många nybörjare som vill ha allt på en gång och vill gärna vara en “orch-alvs-drak-älvs-prinsesa” för att överdriva mer än en aning.

Lajv är inte rollspel

Även om man gärna skulle vilja spela den där episka karaktären man skapat för penna, papper och underbara plasttärningar i diverse episka färger, så har du faktiskt en begränsning när det gäller lajv – din fysik och din mentalitet. Är du två meter lång bör du kanske undvika att spela dvärg och är du liten och timid så kanske det blir svårt att spela jätte eller troll. (beroende på hur visionen ser ut så klart, men nu pratar vi mer logik här!). Självfallet ska du få spela det du vill, kom bara ihåg att du har lite begränsningar i vad du själv klarar av både fysiskt och psykiskt framför allt.

Att välja karaktär

Tipset är att välja EN av alla raser. Har du aldrig varit på ett lajv förut så föreslås det oftast att du bör spela människa eftersom det är närmast dig själv när det gäller beteende och tyck och tänk. Det är inte lika mycket information som behöver pluggas på för att klara av att spela människa och du kan lätt reagera som du själv skulle vilja eller väljer att reagera.

Som människa kan du till exempel välja att skrika och springa åt andra hållet om det kommer en skitsur orch och hytter med köttyxan för att stoppa dig bitvis i munnen (i spelet naturligtvis, inte på riktigt), medan om du som till exempel drake, bör titta på den, fnysa lite och använda den stackars orchen som fotpall beroende på hur gammal draken är. (nu är det där emot väldigt få lajv som tillåter drakar, men förstå min poäng här!).

Istället för att du ska behöva plugga på milsvis av texter, historia, krafter, utseende, skaffa utrustning som ser mer episk ut än en femårings måleri av vattenfärger på byxorna, så är det lättare att bara spela människa helt enkelt. I alla fall första lajvet så du ser vilken nivå av utrustning som behövs för att spela den ras du faller för mest. Samtidigt så får du också nya vänner på lajvet som du kan peppa ännu mer med till nästa lajv, samt chans att workshoppa, pyssla och spinna idéer med som skulle göra självaste she-lob avundsjuk!

Ett smart drag om du ska lajva första gången eller fortfarande är rätt ny på lajv, är att hitta någon som du kan leka tillsammans med. 

Det finns personer som kan ställa upp som “lajv-fadder” på de flesta lajv. Du kan antingen fråga runt själv, eller be arrangören att skicka dig åt rätt håll så du får någon att “hålla i handen” så mycket som du känner att du behöver under lajvet. En person som du kan viska lite frågor till eller få lite stöd under olika in-lajv situationer om du fastnar eller har svårt att ta för dig över lag. En person som ser till att du ska kunna känna dig trygg och bekväm under lajvets gång helt enkelt!

Självfallet bör också påpekas att vill du börja med en annan karaktär än människa, så får du ju naturligtvis det också! Men förslaget är där att du har någon med dig som är van med att lajva den ras du vill prova på att spela. Det underlättar väldigt mycket för dig och du kommer känna dig tryggare i spel.

Spela den ras du klarar av

Tänk på att om du som person till exempel är väldigt blyg och tillbakadragen, så kanske du inte passar perfekt för en stor episk och arrogant drake som inte tar skit från någon. Där gäller det att kunna snacka ner folk in-game. Känner du att du kanske inte riktigt pallar att spela det och lägga din off-blyghet helt åt sidan, så låt bli att spela den typen av ras! Det finns inget värre än en mesig orch som frågar efter kakor eller till och med säger “ursäkta, har damen möjligtvis lite bröd?” när orchen egentligen ska bröla “mat, nu få hit!”, medan den hytter med den rostiga orchklubban, om du hänger med på vad jag försöker få fram här utan att bli helt missförstådd? (självklart finns det naturligtvis raser som går emot denna stereotyp, men försök förstå vad jag försöker förklara!)

Det samma gäller naturligtvis tvärt om också. Om du vet med dig att du är högljudd och brölig av dig och har svårt att hålla dig söt, enhörnsaktig och regnbågsvacker så kanske inte älva eller något naturväsen är något för dig. Sikta hellre på en suput eller en högljudd soldat med humörproblem och PTSD (post traumatisk stress syndrom) eller nåt annat praktiskt som fungerar med din personlighet bättre. (läs fler alternativ under Arketyper).

Nästa sak är om du klarar av att ha helsmink på dig eller inte? Pallar du att kleta på dig svart i hela nyllet om du ska spela orch varje dag i en vecka, eller pallar du att smeta på grön mossfärg för att spela knytt så det faktiskt ser ut som om det är din hudfärg. Alla avskyr knytt som kletat på lite smink här och var och slutar med ett randigt chaos där din riktiga hudfärg syns under lagren av smink.. eller för den delen missar att sminka sig även i nacken… det senare är löjligt vanligt. Båda dessa saker är vansinnigt irriterande för medspelare som mycket väl kan välja att gå åt andra hållet för att de får en off-känsla när de ser dig och själva inte kan hålla ett bra spel.

Tipset är kort och gott: Tänk efter vad du, din kropp och din mentalitet klarar av  och bygg en karaktär där efter. Ta gärna hjälp av någon när du bygger din karaktär så du får feedback på både karaktärskapande och gearförslag! Har du ingen du kan fråga, så finns det garanterat facebook grupper eller liknande som du kan fråga i, ifall någon vill hjälpa dig. Lajvare är sällan otrevliga och hjälper mer än gärna till.