Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Arrangörer

Vilka är de och vad gör de när det gäller lajv?

Arrangörer är de som håller i själva lajvet och de är också de som tar emot alla anmälningar som skickas in innan lajvet. De ser till att det finns ett bra ställe att vara på och att alla viktiga papper är i ordning. De sitter som spindeln i nätet och har hand om precis allt som finns “bakom scenen” och mycket av det ser inte den vanlige lajvaren.

Det är väldigt mycket som är administrativt och de får ständigt svara på frågor och en hel del av dem återkommer konstant, vilket i längden kan bli mer än tröttsamt. De svarar i telefonen och förklarar hur saker och ting ligger till, de svarar på mail, skapar världen som lajvet utspelas i, ser till att lajvenlig mat finns på plats om det finns någon form av matställe som de lajvande ska kunna köpa mat i. De handlar det som saknas. På större lajvarrangemang ser de till att området som lajvet utspelar sig på är rent från skräp som inte är tidsenligt, de kollar om saker och ting har förändras och kollar även upp vilka rättigheter man har på den mark som lajvet utspelar sig på.

Bortsett från detta, ser arrangörerna även till att området som alla vistats på är rent när alla åker där ifrån. Är man ute i skogen är det en fördel som uppskattas väldig mycket, om man själv packar ihop sitt läger och slänger sopor i den container som är inhyrd för just det ändamålet. Arrangörerna går sen igenom hela området för att se till att det inte finns “gömda sopor” eller kvarglömda saker någonstans.

Kort och gott har arrangörerna jättemycket jobb med själva lajvet samtidigt som de också ska försöka få ihop det med vanlig vardag med jobb, skola eller någon annan form avs sysselsättning samtidigt som de har sina egna hobbys som de också vill ägna sin tid med, det dessutom med vänner och familj som, precis som du, arrangörer gärna vill spendera tid med för att kunna andas lite mellan varven.

Med det i åtanke, bör man alltså inte överösa arrangörerna med frågor om när vad händer eller när papper skickas ut eftersom de också har liv utanför lajvskapandet, precis som du och jag. Dessutom är tiden precis innan ett lajv väldigt stressigt för dem eftersom de tar emot anmälningar, läser igenom varje roll och säger sen ja eller nej beroende på vad som skrivits, duger inte rollen skickas den tillbaka med några notiser, gör den det får du ett svarsmail som verifierar att de fått ditt mail.

Notera åter igen att på en hel del större lajv är det mer än 1000 sökande och det tar tid att gå igenom. Oavsett om du skickar in din roll mycket tidigare än alla andra, så börjar inte arrangörerna att gå igenom rollerna för än efter slutdatumet för anmälan. Med andra ord hjälper det inte att tjata på dem och fråga varför inga svar har skickats på om man är godkänd eller inte trots att man skickat in rollen tidigt. För dem, är det lättare att ta allt efter varv.

Dessutom måste de läsa igenom rollerna och sen skicka roller vidare till intrigskrivarna för olika grupper (när det gäller större lajv, mindre lajv brukar arrangörerna själva göra intrigskrivandet) beroende på hur allting är upplagt.

Ha tålamod med dem och var förstående för hur mycket jobb de faktiskt lägger ner av sin egen fritid för att DU ska få en rolig upplevelse under några dagar!