Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

FAQ - Snabbfakta

~I sammarbete med Lazarus~


Vad mer exakt innebär high fantasy? 

Att det är ett lajv med stora inslag av fantasi och övernaturliga varelser, magi och händelser. Samt att det utspelar sig på en teknologisk nivå motsvarande medeltiden. Detta gäller även modet som är liknande medeltid men med stora fantasyinslag.

Vad händer om man blir mördad i spel, måste man bli återuppväckt eller måste man byta roll då?

Det beror helt på lajvet och hur hårt kraven är. Vissa lajv har ett ställe dit du kan gå för att bli återuppväckt (med hjälp av en arrangör), andra behöver du byta roll på. Generellt kan man säga att man kan bli dödad och få byta roll även om detta är högst osannolikt. Om man blir nedgjord i en strid dör man antagligen inte permanent, men för att vara säker på hur just det lajvet du vill åka på, fungerar så hör av dig till dem och fråga för säkerhetsskull.

Får man ta foton under lajvets gång eller sabbar jag hela grejen då? 

Fotomöjligheterna är alltid goda före och efter lajvet och folk brukar ställa upp på all världens foton. Kameror som inte är synliga kan nog förekomma men det är alltid en risk då andra inte vet att de är där. Under lajvet skall helst inget störa “illusionen” av den spelade världen och därför bör moderna saker som loggor, tryck, elektronik, elektroniska ljud moderna material och så vidare undvikas. Folk uppskattar att illusionen hålls så det kan sägas vara ganska strikt men ingen kommer på något sätt att bli straffad om de gör något “fel”. Stör det andra för mycket så kommer man som högst bli tagen åt sidan och ombedd att sluta. Ett generellt tips är också att om du råkar göra eller säga något som känns fel så låtsas inte om det och bara fortsätt med det du höll på med. Stannar du upp blir det mycket tydligare, låt bli att ursäkta dig utan prata på som om inget har hänt så är det lättare att förbse från båda parter.

En notis är att detta också gäller barnlajv där föräldrar gärna vill knäppa kort på sina barn “in action”.  Det stör medspelarna som är där för barnens upplevelse och irriterar mer än vad det behöver, eftersom dessa personer faktiskt spelar karaktärer som barnen träffar i denna fantasivärld som de klivit in i.  Fråga ALLTID arrangörerna innan du slänger fram kameran eller mobilen för att fota i en medeltida setting!

Självfallet förstås det att föräldrar vill ha bilder på sina barn när de gör något som är riktigt kul, men var diskret! Som skrivet tidigare så kommer garanterat medspelare till barnlajvet att ställa upp på bilder efteråt, utan tvekan! Det skrivs sällan ut i informationen, men jag kan garantera att de allra flesta lajvarrangemang för barn, störs av kameror och mobiler som trycks upp i ansiktet på både barn (som gärna posar framför kameror – dvs, tappar illusionen i den värld de leker i) och de som spelar med barnen. Visa gärna respekt! Om inte annat, fråga arrangörerna innan lajvet vad som är ok och inte, så vet du vad som gäller just där!

Hur mycket får man bestämma om sin karaktär?

Du får bestämma väldigt mycket! Men det viktigaste är att du känner att du kommer ha roligt när du spelar karaktären. Det brukar till exempel bli tråkigt att vara bra på precis allt. Det är också bra att tänka på att du ska vara karaktären i flera dagar och då kan det bli jobbigt efter ett tag om man ska vara en superduktig och känd bard/speleman men inte kan spela något instrument eller sjunga.  Man ska också tänka på att man ska kunna spela det på ett övertygande sätt. Är man supersnabb på lajvet kan det vara svårt att övertygande spela det, för fysiskt sätter det vissa gränser.

Hur pratar man på lajv, ska man prata gammelsvenska?

Nej, det behöver man inte. Det är trevligare att talet känns naturligt även om folk brukar undvika förkortningar, en del slang och engelska. Vissa saker är dock svårt att undvika, som t.ex. “okay”, men om någon “säger fel” så bara låtsas som inget och fortsätt konversationen. Tänk gärna på hur du svär också, på medeltiden svor man garanterat inte på samma sätt som man gör idag. “Förbaskade svin!” skulle garanterat passa bättre in än “din J*vel!” även om djävlar nu finns i folktro, men eftersom det uttrycket används rätt flitigt i dagens samhälle så kan illusionen spricka en smula där, kanske inte för alla, men för en del.

Jag vill sjunga, vad bör jag undvika? Kan man göra egna sånger?

Är man på ett medeltida-fantasylajv så är det lite medeltida touch på sångerna som uppskattas. Där emot bör varnas för just Ronjas rövarsånger och Vargen ylar. De sångerna är extremt offiga (man tappar illusionen direkt!) eftersom det i huvudet hänvisar till en film och som vi alla vet, så blir det rätt snabbt att man i huvudet går till när man satt i soffan, mumsade chips och kollade på den där gamla godingen Ronja Rövardotter. Inte precis det man vill när man är ute på lajv! Välj istället något annat som du kan träna in innan lajven med dina vänner, eller för den delen om du kan melodin, skriv ihop ett sånghäfte så kan fler lära sig sångerna inlajv!

Man kan absolut göra egna sånger! Där emot – undvik moderna melodier!

Det kan inte sägas nog så ofta eller påtryckas tillräckligt hårt! Det finns inget värre än att tex. höra en fin medeltida text – till “Sommaren är Kort” melodin med Tomas Ledin. it’s a BIG no no! Sök istället efter tex. Volund, Sorkar och strängar, Gråfötterna, eller nåt annat på Spotify/Youtube, leta reda på en melodi som inte är så känd och skapa en text som passar in till den istället. Så vida du inte gör din egen melodi så klart! Hör gärna efter med arrangörerna vilken typ av låtar som är ok och inte. Vissa lajv avskyr tes Lokes låtar eftersom (Hur vackra de än är) blir uttjatade när man hört samma tre favoritlåtar (i offsynvinkel) om och om igen i en veckas tid. Personligen har jag ett sånt extremt agg mot låten “Rullanlej” just på grund av den anledningen, plus att den låter lika alla 70-11 verser igenom. Ok, de flesta personer kan den i alla fall i melodin… men lös körsjungandet med sånghäften som ni kan låna ut ingame istället! Den som gjort häftet kan garanterat melodin också.