Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Hygien


Munhygien

För det första bör det nämnas att bara för att du är på lajv och (gissningsvis) ute i skogen, så betyder inte det att du kan bete dig som världens slusk och inte tvätta dig eller ta hand om din personliga hygien! Att borsta tänderna och tvätta sig under armarna är något som man gör minst en gång per dag men helst mer, speciellt under lajv. Att inte borsta tänderna gör att du för det första får en asäcklig andedräkt som luktar pyton bara du öppnar munnen. Du behöver faktiskt inte stå så nära personer för att de ska känna din stinkande morgonandedräkt som bara blir värre ju längre tiden går från att du senast hållit i tandborsten. För det andra så får du en riktigt snuskig beläggning på tänderna som man bara mår illa av att se när man pratar med dig.

Det är rent ut av vansinnigt att tro att “ingen märker att jag inte borstar tänderna på en vecka”, det gör man och om inte annat så känner man lukten – vilket tyvärr gör att många faktiskt väljer att inte lajva med dig för att du luktar pyton ur munnen. Så du glömde tandborsten hemma? Lös problemet! Kolla med lajvarrangörerna om de har tandborstar man kan köpa, eller för den delen hör av dig till någon som kommer till lajvet senare och hör om de kan fixa en tandborste till dig om du inte kan ta dig från området själv. Lös problemet!

Vill du ha en inlajv tandborste, så finns det att köpa i bambu med träskaft och bra borste från jordklok. Pro tip, för då kan man faktiskt borsta tänderna inlajv utan att någon tittar snett på dig. Du behöver bara peta på lite tandkräm i tältet så kan du borsta lite var du vill sen utan att någon tittar snett på dig för valet av tandborste, då den går in i lajvfiktionen perfekt som en ”träbit med borste”.

Jordklok.se

Allmän hygien

Att tvätta sig under armarna hör också till vardagsrutin och är någonting man mycket väl kan göra även om man inte har rinnande vatten. Babyservetter är finemang för detta ändamål och att peta på sig lite deodorant efter det är faktiskt inte så svårt. Det är inte vidare trevligt att stå bredvid någon som luktar svett och inpyrd bofferrunda med random varelse och tro mig, det blir inte vidare mycket bättre efter två tre dagar i samma kläder… Genom att du tvättar dig ofta under armarna och ser till att peta på dig deo varje dag (och eventuellt varje kväll innan sänggående) så undviker du att lukta päckel även där. 

Babyservetter finns att köpa på tex. Lidl för ca 20-30kr för 80 servetter, antingen med parfym eller utan. (men tro mig, även om det är parfym i de du tvättar dig med, så behöver du ändå ha deo på dig). Jag kan varmt rekommendera sorten Huggies babyservetter som är lite tjockare än genomsnittet och dessutom har mer blöthet per babyservett. Jag är personligen känslig i huden och reagerar på en del babyservetter, men huggies klarar jag faktiskt av. Utöver det får du betydligt fler tvättservetter än om du skulle köpa intimservetter för vuxna som brukar vara det trippla priset jämfört med huggies. (har du en dollarstore i närheten så brukar de finnas att köpa för 10kr förpackningen, det finns både med och utan parfym).


Personliga nedre hygienen

Visst, det kan bli lite mer komplicerat att tvätta sig där nere eftersom man oftast bor i tält med flera andra, men det går finemang att lösa genom att man tar ut några babyservetter, stoppar dem i en tillfällig liten påse eller väska, går till en bajamaja och gör sin business där. Där finns heller ingen risk att du skulle bli påkommen med vad du gör om du nu skulle tycka att det är pinsamt att tvätt dig diskret intimt. Jag kan tyvärr säga att även den otrevliga lukten faktiskt känns om du står i närheten av andra om du är otvättad. Speciellt om du inte byter underkläder som du bör, varje dag.

Jo, det luktar även om du har otvättat manligt kön!

Det är väldigt konstigt att lajvare tror att de kan slippa göra vanliga rutiner bara för att de inte är hemma! Har aldrig riktigt förstått varför heller, men otrevligt är det och stanken är mer än otrevlig att mötas av. Det finns inget värre än att stå framför en lajvare som har lager av plack på tänderna, inflammerat tandkött och en andedräkt som liknar dödens ruttnande avgrund. Samma sak gäller svettlukt under armarna, men även otvättat skrev. Det är vansinnigt äckligt och man får lätt rykte om sig att lukta otvättad och det vill nog ingen ha!

VÅGA SÄGA NEJ TILL ATT VARA EN STINKPÅSE!