Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Lajv-Etikett

Vad är det för något?

Enkelt beskrivet är det en del oskrivna regler som finns inom lajvvärlden som man "bara förväntas förstå". Här nedan listar jag några av dem. De flesta är egentligen väldigt logiska, men ibland behöver de läsas får att man ska lära sig dem.

Är du helt ny på lajv och inte riktigt har koll på läget, berätta det på första lajvdagen så en del folk vet om det. Lajvare har förmåga att vilja ta hand om sina “nytillskott” och kommer göra allt för att du ska trivas i världen de älskar att leka i. Någon kommer till 99% säga att du kan hålla dem i handen så mycket du känner att du behöver i det nya konstiga rollspelet du aldrig provat på.

Det finns ett antal oskrivna regler lajvare emellan. Vissa personer håller hårdare på dem än andra. Framför allt och den viktigaste regeln du någonsin ska lära dig är arrangörerna har sista ordet! Se det över en extremt hårdragen linje. Tänk dig att du är på dagis och alla lajvare är dagisbarn, Arrangörerna är personalen som kommer ta hand om barnen till sin bästa förmåga (för lets face it, en del personer kommer du aldrig att tycka om och det är lätt att börja bråka om småsaker när man ska leka). Det kommer bli bråk och det kommer bli tjafs och någonstans måste man dra en linje för vad som är ok och inte, arrangören har alltid det sista ordet i saker och ting och precis som en dagisfröken, måste de ibland slita isär personer som inte kan leka tillsammans. Lajv är trots allt bara lek, vilket många har förmåga att glömma.


Dina intriger har inte kommit och det är bara några dagar kvar till lajvet! 

Ja, ibland tar sånt tid men tjata inte sönder arrangörer eller intrigskrivare, det blir bara irritation och gnissliga dörrar då. Ha tålamod och låt dem jobba. De gör så gott de kan medan de försöker pussla ihop sin vardag som vanlig “Svensson” som troligen har familj och barn och arrangörsjobb som de lägger på sin fritid. Innan du ställer frågor till dem, kolla om det finns någon FAQ (Frequently Asked Questions / Vanliga Frågor) på hemsidan för lajvet du ska på, mycket troligt finns de flesta frågorna där. Fråga andra spelare om frågan inte finns och i sista hand – gå till Arrangörerna. De har nog med jobb att ta i tu med strax innan lajvet. Om 20 personer ringer och frågar om sina intriger inte kommer i brevlådan snart, så tar det tid ifrån just skrivande och planerande – vilket i sin tur resulterar i att Du som lajvare får vänta ännu längre på det du längtar efter!


Snitta/döda inte någon karaktär i onödan!

Väldigt ofta så lägger personer ner väldigt lång tid på att skapa sin karaktär och både hjärta och själ och att se den planeringen och det skapande bara gå upp i rök efter några sekunders boffrande (strid med mjuka latexvapen) är inte vidare kul. Då kan det vara roligare att smita iväg lite avsides och planera ett snyggt bråk där någon av er kommer att förlora. Kan ni inte bestämma er för vem som gör vad, kör sten, sax och påse och låt slumpen avgöra! Det i sin tur ger spelöppningar!

Skulle din karaktär bli dödad, var sur, var förbannad, men dra inte in din off-game ilska över att du förlorade din karaktär till in-game känslor genom att tex din nästa roll hatar personen vars karaktär dödade din förra. Det är dåligt spel och det kommer leda till mer komplikationer off-game än vad du vill. Återigen, tänk på att lajv är en lek! Du behöver inte hämnas ditt “förra alter ego”. Ta det som den lek det är och acceptera att din påhittade filur gått i graven. Var stolt över att din karaktär var tillräckligt intressant för att någon eller några kände att du var ett så pass stort hot att de var tvungen att göra nåt åt det istället! Skulle saker och ting har gått ruttet till och du känner dig besviken över hur du blev dödad, så gå till en arrangör och berätta hur det gick till.
I bästa fall följer även den person som snittade din roll med dig dit för att förklara vad som hände från deras sida också. På det sättet så blir arrangören domaren som bestämmer vem som vann matchen.


Stjäl inte andras saker! 

Även om du spelar en tjuv, betyder inte det att sakerna du lyckas stjäla blir dina efter att lajvet är slut. De bör återlämnas till sin rättmätige ägare så fort som möjligt. Minns du inte vem det är, gå till arrangörerna och lämna vapnet eller föremålet där så kan de i sin tur skicka det vidare till den som blivit av med det. Sen är inte alla saker ok att stjäla heller. Saker som har knutna bland på sig i olika färger är garanterat intrigföremål. Vad just bandet betyder är olika beroende på vilken lajvkampanj du är och spelar i, fråga arrangörerna om du inte fått information antingen via  mail, brev eller offlajv möte innan lajvets början. Bandet finns inte i spelet, men den visar dig som spelare att det är något speciellt med det. Sådana föremål brukar man få ta med sig med finka fingrar eller kluriga sätt att köpslå med din medspelare. Notera däremot att dessa intrigföremål  inte för gömmas i tältet, döljas innanför kläder eller liknande, utan ska bäras synligt om än diskret om du så önskar.


Respektera andra spelares gränser! 

Självklart är det roligt att utveckla sig själv genom lajv och upplevelser, men om någon person säger att han eller hon verkligen inte vill göra något du föreslår, acceptera det för vad det är – ett tydligt Nej. Alla kanske inte klarar av samma våldsamma lek som du gör eller är lika intim som du vill vara utan att känna sig obekväm. Lyssna och var lyhörd till vad andra säger och vad de önskar. I längden gynnar det bra spel och du kommer få bra upplevelser med personer som känner sig trygga runt dig som lajvare genom att de märker att du är lyhörd på andra lajvares känslor, reaktioner och gränser utanför spelet.