Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Karaktärsskapande

Är det ditt första lajv, bör du tänka på att fråga runt lite hos personer som lajvat tidigare, fråga om tips och idéer på hur man bäst skapar en karaktär. Oftast vill personer för mycket samtidigt för att de inte kan bestämma sig för ETT koncept. Försök också gärna att åka med en grupp eller flera andra personer som kan ge dig en bra upplevelse och stötta dig och svara på frågor om du har några efter varv som spelet går.

Att vara en skönsjungande orch som berättar sagor och älskar alver och ylar mot månen men avskyr vapen är kanske inte det bästa du kan komma på. Spela istället en människa som är sagoberättare och musikant. Kombinera sagoberättandet med sång så varje saga blir som en musikal, han eller hon har förkärlek för alver och sjunger gärna om dem i sina sagor där det vilda speglas av vargars ylande i vildmarken.

Om du dessutom ska prova på lajv för första gången är det enklare att spela människa i första besöket i skogarna eller var det nu utspelar sig, just för att få bättre koll på världen och hur den fungerar, vilkar raser som spelas och hur olika andra raser reagerar när de kommer i närheten av diverse varelser, alternativt ha en van lajvare med dig som fadder i just det lajvet du är ny på. 

Bara för att du spelar Alv, betyder inte det automatiskt att du hatar människor och svartblod. Spelar du svartblod betyder inte det att du randomly klubbar ner allt du ser och spelar du vätte betyder det inte att du är liten söt och oskyldig och älskar allt. Om det är något du ska tänka på när du ska på ditt första lajv, så är det att ingenting är som det ser ut att vara. Döm aldrig boken efter omslaget eller hunden efter håren! Spring hellre i ovetskap, än att stanna och blir nedslagen. Sprid skräck, sprid oro och panik i lägret genom att berätta att du mötte nåt stort och otäck där ute i skogen, eller att du träffade på en alv som hotade dig när du klev några steg för långt in i alvskogen. 

DU bygger själv upp stämningen både för andra och dig själv. Överdriv lite, men inte för mycket, spela din karaktär efter hur den vill reagera och tänk inte så mycket på hur du skulle reagera. Du är inte du under ett lajv, du är karaktären du låtsas vara. Skulle du där emot vara obekväm på riktigt (dvs “off-lajv”, utanför spelet) så kan du självfallet antingen spela ut det i karaktären, eller viska “off – jag vill inte”. Ordet OFF, betyder att du inte spelar din karaktär, utan att du pratar som dig själv utanför spelet.

För att återgå till själva karaktärsskapandet, är det bra om du skriver upp några basfrågor som du kan svara på (lathund kommer nedan). Det är alltid lättare att ha alla frågor framför sig innan man börjar och det är lättare att komma på ett bra koncept om man gör en liten historia som du skapar din karaktär runt. Att bara skriva nåt i stil med “byn jag kom från slaktades av orcher, jag flydde, gömde mig i skogen, kom över allt massakrerande av mina barndomsvänner och det liv jag levt, tog värvning och nu är jag här”, är inte precis en bra rollbeskrivning. En sån beskrivning är platt och ger inget helhetsintryck av din karaktär. Dessutom är just “Min by brändes/slaktades/anfölls/etc” det allra vanligaste som finns i karaktärers beskrivningar om deras förflutna.

Se också till att du baserar din karaktär på mer än en enda händelse. 

  • Hur var rollpersonen som barn? (glad, rädd, kaxig, mobbad, hjälpsam etc). 
  • Hade han eller hon någon bästa vän? 
  • Om ja, lever vännen?
  • Om denne inte lever, vad hände?
  • Hur påverkade det din karaktär? 
  • Varför flyttade karaktären från familjen? 

Det finns många saker som kan se till att din karaktär blir utmålad från skiss till oljemålning! Kom där emot ihåg att inte göra allt klart, frågetecken får gärna finnas som du kan låta spelas på inlajv. Dessutom kan du, när du skickar in din karaktär; säga till spelledningen/intrigskrivarna att du vill ha en intrig om ditt eller datt som står i din historia och låtar dem få bestämma vad som händer. Du skapar din karaktärs historia även under spel!

Spelar du människa, så för guds skull håll dig till människa! Spring inte runt med kattöron och klor eller bete dig som ett djur, folk som lajvar runt dig kommer för det första tro att du spelar nåt helt annat än människa och får de reda på att du är just människa, så har du just satt din egen stämpel som byfåne eller gycklare (clown) och du kommer då inte tas seriöst längre. Så vida du inte är ute just efter att vara en comic-relief (den man skrattar åt) så kommer du nog inte lyckas få den upplevelse du förväntat dig och hoppats på med ditt första lajv.

En bra lajvare tar dessutom tillfällen i akt att bara vara tysta och iaktta. Man behöver inte ha den där speciellaste karaktären i hela lajvområdet! Faktum är, att spelar du en helt vanlig människa med yrke Bonde, är du antagligen mer ovanlig och unik än den trollbundna älvan med jätteöron, glitter och blå läppar som kommer från isbergen i Norr och letar efter sitt hjärta som någon prins stal för hundra år sen. Don’t over do it! Less is more! Känner du att du sitter fast, prata med någon som kan ge dig tips och ideér på vad du kan hitta på med din karaktär. Du och din vän eller den du pratar med kanske kan ha något gemensamt som binder era karaktärer samman lite. På det viset får du någon du kan “hålla i handen” så länge du behöver och någon som hjälper dig under själva lajvet också.

Kom ihåg! En perfekt karaktär är ALDRIG rolig att spela! Du kan omöjligt vara bäst på allt! Balansera för och nackdelar. Fem av varje eller det antal du nu bestämmer. Balans, balans balans!

Du hittar en karaktärsmall Här