Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Allergier

Viktigt!

Om du har allergier eller lider av något annat som tex, diabetes, migrän, gamla skador etc. Så kan det vara bra att nämna det till dina närspelare. 

I vissa fall kan det även vara bra att höra av sig till arrangörerna så de vet hur det ligger till. På större lajv brukar det finnas läkare eller i alla fall läkarkunniga i närheten som kan tillkallas via mini-calls. Beroende på koden som skickas så släpper de allt de har i händerna och rusar, eller tar och avslutar det de gör innan de beger sig iväg till dig.

Har du tex. Diabetes där du behöver insulin eller har du migrän som du har tabletter eller sprutor för? Astma? Pollenallergi? Matallergi? Se i så fall till att alltid ha mediciner med dig! Köp eller sy en viss liten väska som du ALLTID har med dig i bältet. ALLA viktiga mediciner och annat “off-igt” ligger där i HELA TIDEN och tas aldrig ur så vida du inte behöver dem. Skulle du tex bli rånad, kan du lite fint berätta att den där väskan får de inte ta pgr av vad som är i. Lajvare är inte elaka eller respektlösa på något sätt, snarare tvärt om. “Vi är ett släkte som tar hand om varandra”. Den kommentaren återkommer alltid i off-lajv prat i olika sammanhang.

Om du har diabetes bör du dessutom alltid ha någon form av mat eller mellanmål med dig. Du vet bäst själv vad som funkar för dig, men en liten väska med nötter eller ett äpple eller två kanske kan vara något. Om inte annat, om känningar (gud förbjude) skulle komma med din diabetes, säg till någon direkt! Oavsett vem du är med eller vilken ras du spelar mot och oavsett om det är dina dödsfiender du står öga mot öga mot i spelet, så kommer de utan tvekan trycka i dig en kaka eller vad du nu behöver för att klara dig till du får tag i ditt insulin. Berätta vad som är bäst för just dig. Kom också ihåg att det är DITT ansvar att se till att DU mår bra på lajv!

Ett till tips är att också berätta för personer som spelar nära dig var du har din medicin och hur den ska tas ifall du inte skulle kunna ta den själv. Var hellre för mycket förberedd än alldeles för lite!

Det viktigaste du ska komma ihåg är där emot att INGET medicinskt hinder ska kunna hindra dig från att få en bra lajvupplevelse! DU skapar själv din upplevelse tillsammans med andra men det är också Ditt ansvar att se till att du är i en trygg miljö med allt du behöver, nära och till hands om olyckan skulle vara framme!

Prata hellre en extra gång med dina medspelare och arrangörer, än en gång för lite! Har du någon form av handikapp men vill vara där och uppleva ett lajv, så prata med arrangörerna och de som kommer vara mest runt dig/er under lajvets gång, för att få en härlig upplevelse! ALLA har rätt till att få uppleva ett välorganiserat lajv, INGEN ska behöva stanna hemma pgr av rullstolar, kryckor eller någon annan form av handikapp. DU har RÄTT till att få en upplevelse i ditt liv och ett lajv är definitivt en upplevelse som du kommer bära med dig i hjärtat för resten av livet!