Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

Kläder och tyger

Kläder och tyger Inom den medeltida/fantasy lajvvärlden finns det bättre och sämre tyger. Jag kommer att lista upp en del av dem här nedan. 

 Har du en bra site, hör gärna av dig! Underställ bör vara i ylle eller något varmt, en stor notis i detta är att underställ som är gjorda i polyester är till för tillexempel joggare som håller igång och aktivt håller sig varm. Är du lajvare och ska hålla dig i skogen och eventuellt också sitta stilla och hålla vakt eller gömma dig i skogen eller liknande, så blir det mycket stillasittande. Är du också ute under en längre tid där du inte kan värma dig i en stuga eller hus, så använd får guds skull underställ av ylle eller merinoull!! Annars kommer du sitta och frysa dig gråtfärdig oavsett hur många lager du har på dig över polyester. Det samma gäller strumpor! Det finns yllestrumpor som är ganska tunna. De är också perfekt för att slippa skavsår, då fibrerna i ylle är annorlunda än i bomull. Det är nästan omöjligt att få skavsår i yllestrumpor!

Lägg gärna en extra peng på just underställ för att vara säker på att du håller värmen! Bästa du kan tänka dig är nog försvarets underställ Går att hitta på diverse militärbutiker, ibland även på Jula. En kall lajvare är en ledsen lajvare som inte njuter till fullo av upplevelsen. 

Tyg som är bra på lajv

Bomull – Naturmaterial som finns i stor utsträckning idag. Bomull blir lätt väldigt kallt så lämpar sig bra till varma sommardagar, mindre bra däremot när man vill hålla värmen. Bomull börjar produceras på 1700-talet. Lämpar sig väl för Fantasylajv men om du ska på ett högkravslajv som utspelar sig innan 1700-tal kanske du ska fundera en extra gång. Bomull klarar vanlig maskintvätt, gärna i högre temperaturer för att verkligen få det rent. 

Bomull är ett väldigt tåligt tyg som däremot är lite svårare att få rent. Den tål temperaturer på 140 grader i torrt tillstånd och upp till 200 grader i fuktigt tillstånd. Bomullen påverkas knappt av ljus eller kemikalier och kan därför behandlas lite hårdare. Mal angriper inte bomull och kan därför med fördel användas som skydd för ylle av just denna anledning. Bomullen har odlats i många århundraden och längre ändå på vissa ställen, framförallt i varmare länder som t.ex. Egypten och Mexico så har man karaktärer från liknande kulturer så kan det ju lämpa sig. Bomull fanns även en kort period i Sverige under vikingatid, men det kan vara lönt att läsa på lite mer innan man ger sig in i den disskusionen. I framförallt England och Frankrike blev bomullsproduktionen stor under 1700-talet och med det också ett populärt modetyg. Egyptisk bomull sägs vara av en finare, långtrådigare kvalitet.  

Lin/Linne – (Linne är vävt lin) är behagligt att bäranärmast kroppen, det svalkar och man svettas mindre. Linet absorberar 70% av sin egen vikt innan det känns fuktigt och ur miljösynpunkt ett bra val då linodling inte kräver lika mycket kemikalier som ex bomull. Det här är bra till underskjortor där du har kontakt med huden. Torkar snabbare än bomull och är en toppen kombination med ylle. Båda andas bra och håller värmen.  

Silke/Siden – (Siden är vävt silke) Siden är ett dyrbart tyg av naturfibrer. Riktigt siden värmer dig när det är kallt och kyler dig när det är varmt. Det är dessutom väldigt lätt och mjukt, så den är vänlig mot huden. De glatta fibrerna ger utöver en vacker yta ett plagg som är motständigt mot smuts. En vanlig vädring räcker vanligtvis för att göra plagget fräscht igen. Siden är ganska flamsäkert och har en högre antändningstemperatur än trä. Riktigt siden kostar vanligtvis en del men det brukar vara värt det. Tänk på att siden på en bonde skulle väcka en hel del frågor då det vanligtvis bara är adel eller rika personer som har råd att köpa det. Ett sätt att ta reda på om det är äkta natur siden är att ta en liten bit och bränna den. Om det är äkta siden kommer biten att bli till aska. Om den snarare smälter har du fått en plastvariant. Siden bör inte maskintvättas. Vädring räcker vanligtvis för att ge plagget en fräsch känsla. Svårare fläckar bör tas med vatten och i grövre fall med vatten och specialtvål som finns att köpa hos de flesta kemtvättar. 

Siden passar till lite finare klänningar, ska man spela adel eller rikare roll är det ett bra sätt att visa det på, samma med sammet. Siden (och sammet) var inte för vanligt folk, alldeles för dyrt och vårt att få tag på. Något som bör tänkas på innan du väljer tyg! Se till att det passar till din karaktär först! En bonde bör kanske inte springa runt med en sidenskjorta som garanterat kostat en årslön att köpa in och dessutom sy upp (in lajv)

Ylle/Ull – (Ylle är vävd Ull) Ylle är ett tyg gjort av vävda ulltrådar. Ylletyger är väldigt isolerande och funkar därför lika bra när det är varmt som när det är kallt.
Ylle kommer i en mängd olika tjocklekar och kan därför passa till tunna tunikor (långärmade tröjor) likväl som tjocka mantlar och rockar. Om man bränner en liten bit av ylle är det starkaste tecknet doften av bränt hår. Ylle brinner inte särskilt bra och värmer dessutom även när det är dygnsurt. Ylle bör bara vädras. Vissa maskiner har ett speciellt Ylleprogram. Handtvättar du plagget bör du se till att vattnet känns som mest ljummet mot huden. Speciella ylletvättmedel går att få tag i på tex Ica. Vill man se till att yllet inte drar ihop sig efter att tyget är skapat till ett plagg, finns tips Här på hur man kan göra det på ett bra sätt! Handtvätt och strykjärn enligt guiden är att föredra. Om du väljer att köra tyget i tvättmaskin, använd INTE vanligt tvättmedel och använd ALDRIG sköljmedel då det förstör tyget med en hinna som lägger sig på tyget!

Det är pgr av att ullen har en krusig fiber som gör att det bilda små luftfickor mellan hud och tyg, det är den värmen som faktiskt håller dig varm. Det blir som ett isolerande luftskick. Ull är dessutom vänlig för känslig och ömtålig hud. Ull går mycket bra att färga och det är lätt att göra rent med lättare form av tvättmedel. Det bör understrykas att Ylle INTE mår bra att tvättas i tvättmaskin! Det är bättre att hänga ut plagget ute och låta det vädra av sig istället. Alternativ handtvätt. Ylle i tvättmaskin gör att yllet mår dåligt eftersom maskinen “slår sönder” yllet. Ett tips är att hänga ut plagget så fort som möjligt efter lajv och ett tips är när det regnar eller snöar, då tvättar det liksom sig själv… naturligt, av naturen! (Awesome för varma gosiga strumpor!) 

Vadmal – är varmt och otroligt tätt. Det väger men det är det värt! Vadmal är stampad ylle så det är inte vävt alls och är nog ett av de varmaste tygerna du kan använda bortsett från päls.


Viskos – är ett underbart naturmaterial som är lättskött och skönt att ha på sig. Det är en fiber som skapas av cellulosa från gran eller andra träd. Tyget är väldigt mjukt mot huden och har ett fint fall. Det är dessutom lätt att tvätta då smutsen lossnar enkelt Det bör där emot inte tvättas i mer än 40 grader och får absolut inte hamna i torktumlaren! Hängtorka är det bästa. Du ska kunna stryka det med tre prickar om det är 100% viskos enligt tvättråd.

Tyg som du bör undvika

Alla halvfabrikat bör undvikas eftersom de inte andas. Det gör att du lättare och snabbare blir svettig och när du väl blir kall så håller det inte värmen vidare bra då det kyler ner dig av din egen fukt (svett). 

Undvik fake-läder eller olika tyger som ser plastiga ut eller för den delen har moderna mönster som inte passar in i medeltida och fantasy-baserade lajv. För att få en bra effekt till highfantasylajv så går det självfallet bra att använda, se där emot till att du har ett ordentligt underställ på dig! Värme är A och O när det gäller lajvande, fryser du eller är du blöt, tappar du snabbt lusten till att lajva och du missar en härlig upplevelse! Mer om generella tygsorter går att läsa mer om på Materialskolan.



Korps.se är väl rekommenderat som bra tygval för medeltida fantasylajv. De håller till i Söderköping, men man kan beställa både provbitar på tyger och skicka efter den mängd man vill ha och behöver. Har man plats i bagaget och är besökare på medeltidsveckan, så brukar de även finnas där med sitt sortiment och tillbehör.

Rekommenderade länkar