Lajv101.com

En praktisk sida för både nybörjarlajvare och vana veteraner

För och nackdelar

När du skapar din karaktär är det viktigt att balansera den. Personligen brukar jag försöka balansera mina karaktärer. Jag brukar välja tex, 5 fördelar och 5 nackdelar. Väljer jag till exempel en stor fördel, kan jag istället välja tre små nackdelar som väger upp för just den stora fördelen, men allt ska hela tiden balanseras. Det man alltid ska minnas som spelare är att en karaktär är betydligt roligare att spela med ett antal nackdelar. Att ha en über cool superkaraktär är inte vidare kul i längden. För det första måste man kunna spela upp att man är störst bäst och vackrast, vilket blir tämligen svårt eftersom du off, dvs utanför karaktären – inte är perfekt. Du kommer göra fel, du kommer göra misstag om det så bara är att halka i lera eller säga fel namn eller för den delen faktiskt inte kunna svaret på fråga X oavsett hur många gånger den ställs.

Riddar Torben Stormvind av episke klanen Drak-älskarna som är rädd för barn och piper som en liten flicka så fort de kommer för nära och vevar med kniven som om den vore en sladdrig spagetti är sjukt mycket mer underhållande än en stel besserwisser som inte kan hålla den nivå som spelaren satt på sig själv. Sen kan man självfallet spela en sån karaktär på ett seriöst sätt också där denna riddare i så fall till exempel backar undan eller fräser och blir irriterad eller har svårt att koncentrera sig när det är barn som är för nära. Något som andra spelare kan försöka lista ut utan att personen som spelare inte säger något

Här nedan kommer för och nackdelar i förslag. Kom ihåg att du måste kunna spela upp det du väljer. Personer kommer inte automatiskt att tycka om dig för att du skriver karismatisk i ditt formulär. Du vet att det står så i ditt karaktärsblad, dina medspelare vet det inte. Det är upp till dig att spela fram i dina handlingar att du är det.

Notera också att en del fördelar kan vridas till nackdelar, precis som nackdelar kan vridas till fördelar, där av kan en del av dem stå på både för- och nackdelar..

Mentala fördelar

Berest 
Din rollperson har färdats vida kring och träffat många människor, även om han kanske inte stannat allt för länge på samma ställe. Du har berättelser om händelser du varit med om i bakfickan.

Bildad 
Din karaktär har läst mycket böcker och kan en hel del om världen

Diplomatisk 
Du har en förmåga att diskutera bra och har tendens att prata igenom problem med olika parter utan att blodspill nödvändigtvis behöver ske. Du är bra på att hitta ett mellanläge där de flesta (om inte alla) är nöjda med utkomsten.

Flörtig 
Du kan inte låta bli att ‘stöta’ på alla någorlunda attraktiva personer som du möter på din väg. Det kanske inte leder till något förhållande, men att flörta kan ändå leda till att man lyckas få personen i fråga intresserad och vänligt inställd till dig. Självfallet går detta att användas på både män, kvinnor och andra könstillhörigheter, det är helt upp till dig och hur du väljer att spela.

Karismatisk 
Med charm kommer man långt och att vara omtyckt är en stor fördel om man vill ta sig någonstans i världen

Klok 
Du har varit med om mycket i livet och har lärt dig dina läxor på vägen, du delar gärna med dig av dina kunskaper när någon frågar dig om råd.

Läs och skrivkunnig 
Du kan läsa och skriva. Hur bra eller hur dåligt är upp till dig.

Målmedveten 
Du vet vad du vill och du har ett mål, du gör nästan vad som helst för att nå dit. Du ska lyckas oavsett om det tar halva ditt liv eller bara till nästa vecka. Har du tur och samtidig spelar dina kort rätt, kan du dessutom få bra allierade i strävan efter ditt mål.

Räknekunnig 
Du kan räkna både mynt och annat praktiskt, till exempel personer som ska ut på vakt, antal hotande personer mm. Hur väl du kan det är upp till dig.

Snabbtänkt 
Du hinner tänka snabbare än de flesta och har ofta svar på tal eller hinner tänka ut hur du på bästa sätt kan fly från obekväma situationer eller lösa problem.

Ömhjärtad 
Du kan inte låta bli att tycka synd om de som du upplever har det svårt, i princip känner du dig förpliktigad att hjälpa alla de som har det sämre ställt än dig själv eller far illa av olika anledningar. Detta kan leda till att skrupulösa personer utnyttjar dig, men också till att man vinner folks beundran beroende på hur man väljer att spela det hela. Att hjälpa personer i nöd är ju något som är väldigt gott att göra. Frågan är om man är villig till att hjälpa alla oavsett ras, vän eller fiende?

Fysiska fördelar

Tysta fotsteg 
Du är tyst och diskret när du går och har tendens att “bara dyka upp” och skrämmer gärna folk fast det inte är meningen. Det kan också göra att du är en väldigt bra tjuv eller lönnmördare då ingen hör dig komma.

Vapenför 
Du är väldigt duktig på ett vapen av eget val. Till exempel pilbåge, svärd, dolk, yxa mm. Du räknas som en expert i området i det vapen du använder. (Notera att Du som spelare måste kunna spela upp detta också. Har du tex. aldrig svingat ett svärd är det kanske inte den bästa idén att skriva detta som fördel i ditt rollformulär då du inte kommer kunna spela upp det i spel).

Ämbetsman 
Du är en erkänd ämbetsman i din hemtrakt (som inte nödvändigtvis är på området som lajvet utspelar sig) och du har därav extra privilegier. Du kan till exempel vara en domare eller en furstlig officer. För en lägre ämbetsman vars privilegier gäller i ett härad eller en stad så kan det även vara att du har rätt att döda (dubbelkolla med arr för detta). Notera att detta också är något man behöver spela sig till. Man blir inte automatiskt stor och cool för att man går och säger det själv inlajv, man behöver visa det på plats för att bli antingen respekterad eller hatad.

Fysiska nackdelar

När det gäller just skador bör man komma ihåg att man verkligen ska spela på dem. Det ger mer spel för både dig och dina medspelare. Oavsett om det är mentala eller fysiska skador så är det roligare att ha dem i spel än att försöka gömma dem. Nackdelar är det som gör karaktären mer levande. Ingen person är perfekt, ingen karaktär heller! Bjud på dig själv och våga ta för dig och våga spela på nackdelar!

Allergi 
Din karaktär är allergisk för något. Det kan vara allt från att ta i metall till att äta olika saker. (Kan med fördel användas om du är allergisk på riktigt).

Alkoholist
 (är inte ok på alla lajv, fråga arr först!)
Du dricker alldeles för mycket, gissningsvis för att dränka dina sorger. Vad du väljer att ha i din bakgrund kan ge en anledning till detta. Personen i fråga kommer logiskt sett att skaka, bli irriterad eller extremt förvirrad om denne inte får i sig

Analfabet 
Du kan inte läsa eller skriva dessa underliga krumelurer som kladdas ner med fjäderpenna

Avundsjuk 
Du har hakat upp dig på något som gör dig avundsjuk. Det kan var allt ifrån någon annans lott i livet som någons vackra kläder eller att någon har barn och/eller familj som du inte har eller att någon har kommit in som vaktstyrka i kompaniet du alltid drömt om att få vara i. Kort och gott så är du avis på det du anser att du inte har men som alla/någon annan har.

Blind 
Antingen är karaktären helt blind, eller delvis på ett öga. Det kan vara någon olycka sen tidigare, detta visas också enkelt med antingen en ögonlapp eller helvita linser,

Dement 
Du har ett minnesspann på några minuter upp till en timme och har tendens att upprepa samma saker ett antal gånger och frågar om samma sak gång på gång.

Eunuck 
Någon har krupit ner i byxorna på dig och gjort en “snip-snip” och du har inte längre något i påsen så att säga. Det innebär också att om det hänt innan puberteten, har du automatiskt ljusare röst än de flesta män.

Halt 
Du har skadat dig någon gång under livet eller föddes helt enkelt med dålig fot, knä eller höft som gör att du haltar. En käpp kan med fördel användas här.

Steril Hur mycket du än “tränar” så blir det inga mini-du som kutar omkring i skogarna eller på ängarna. Det går bara inte oavsett vad fältskär eller trollpacka säger åt dig att äta och oavsett hur illa det smakar, så förblir du barnlös. Troligtvis är det även något du skäms för i det tysta.

Mentala nackdelar

Flärdfull 
Du älskar världsliga nöjen – mat, dryck, vackra kläder och umgänge. Där av kan du försumma din ekonomi och dina plikter för dessa nöjens skull. Många finner dig oseriös.

Flörtig 
Du kan inte låta bli att ‘stöta’ på alla någorlunda attraktiva personer som du möter på din väg, även om det nu kan vara ganska uppenbart att du inte bara kommer att få ett nej, utan kanske till och med retar upp någon i samma veva. Till exempel om du “råkar” ge dig på någon som är gift eller har ett fast förhållande på något vis så kan det bli mer komplicerat än du tänkt dig. 

(NOTERA: ska du spela flörtig, se till att du ändå håller ett bekvämt avstånd!  Alla är inte bekväma med att få någon in i sin personliga sfär och tyvärr vågar inte alla säga stopp, var uppmärksam! Det går att flörta även om man inte är klistrad på personen i fråga! Om tillfälle ges, går det alltid att viska off om ditt eller datt är ok och kolla var just den personens gräns går, en fördel att  innan ni ens spelar, pratar ihop er så båda är på samma sida  i spel som i verklighet under rollspelandet).

Fobi 
Din karaktär har fobi för något. Tex. Nålar, vapen, barn, gula blommor, röra vid något föremål, bli fastbunden etc.

Förvirrad 
Du blandar lätt ihop saker och kommer inte alltid ihåg saker rätt. Ibland blandar du dessutom ihop olika saker.

Kan inte räkna 
De där snirkliga krumelurerna vet du har något med antal att göra om någon berättar det för dig men hur man räknar är en helt annan sak. Att hålla upp en hand med fem fingrar kan du ha koll på eftersom du troligtvis har blivit lärd att man har fem fingrar på varje hand sen du var liten. Men att räkna är något du aldrig förstått dig på.

Läspa 
Du har svårt att säga tydliga S och det låter oftast som ett lätt väsljud. dina S ligger långt fram i munnen precis bakom framtänderna och i vissa fall kan det även göra att det blir svårt att förstå dig. Denna går även att användas med nackdelen “stamma” om man vill trixa till det lite extra. Kom ihåg att verkligen våga spela ut på det.

Lättlurad 
Du går på nästan precis vad som helst. Du utgår helt naivt från att folk talar sanning om inte dina ögons bevittnar annat eller beprövad erfarenhet säger annat an vad du hör/ser – och ibland fastän så är fallet. Gång på gång gör du misstaget att lita på personer som du kanske inte borde lita på.

Målmedveten 
Du vet vad du vill och du har ett mål, du gör nästan vad som helst för att nå dit. Du ska lyckas oavsett om det tar halva ditt liv eller bara till nästa vecka. Du trampar över allt och alla om du har chans till det och kan lätt skapa fiender på vägen.

Naiv 
Du tror gott om alla och kan inte förstå varför någon skulle ljuga eller vara elak. Alla är väl snälla, du är ju det och solen är lika varm mot kinden som en härlig kram när man känner sig lite ledsen! Den där riddaren på en ståtlig springare eller en dam i nöd kommer ju ske precis som i sagorna när du väl hittar den rätte!

Primitiv 
Du kommer från en mer primitiv kultur än där kampanjvärlden utspelar sig och har inte varit där tillräckligt länge för att kunna lära dig förstå sig på kulturen där. Du har inte hunnit acklimatisera dig i seder och bruk och kan eventuellt framstå som frågvis eller förvirrad på grund av det.

Stamma 
Du har svårt att få ut ord när du pratar och fastnar ofta på en del bokstäver.

Sävlig 
Du är en lugn person som är lite långsam och seg, ofta i både tanke och handling. Du är loj och ofta lite okänslig i ditt sätt att vara.