Vätska och mat

Det viktigaste du ska göra på lajv som du alltid behöver ha i huvudet är att alltid äta och dricka! Oavsett hur mycket du vill se av lajvet så kommer du helt ärligt inte kunna njuta av det du är med om, om du går hungrig och törstig! Mår inte kroppen bra kan du inte uppleva eller för den delen uppskatta allt du är med om med hela hjärtat!

De första symtomen på Vätskebrist och matbrist är illamående, yrsel, huvudvärk och trötthet i kroppen.
Känner du av något av det så DRICK OCH ÄT DIREKT!!! Gör det där emot försiktigt. Kastar du i dig vatten finns risk att magen tvärvänder och du får upp allt igen. Kom ihåg att även få i dig salt, annars tar inte kroppen upp vattnet ordentligt. Några saltkorn räcker eller lite salta chips.

Drick försiktigt och försök få i dig så mycket vatten du bara kan! Notera att jag skriver vatten och inte cola, cider eller nåt annat. Vatten är alltid bäst när det gäller att släcka törst och speciellt under varma sommardagar (som lajv oftast brukar vilja hamna på).

Vila och ta det lugnt till symtomen försvinner. Sätt dig i skuggan eller lägg dig ner ett tag. Lajvet väntar tyvärr inte på dig, men å andra sidan har du själv satt dig i sitsen i att må dåligt, stå ditt kast, lyssna på kroppen och gör som den säger – VILA, Drick och Ät! Har du lite salt så ta några korn i handen och slicka i dig dem i samma veva du dricker. Det gör att du lättare kan ta upp vattnet i kroppen.


kroppen har svårt att tillgodogöra sig mer än några dl vatten / timme, försök att dricka ca 2 dl varje timme snarare än en liter var femte timme, det kan kroppen nämligen inte ta upp, ens om den är uttorkad.

Resorb finns att köpa på apoteket och är väldigt bra när det gäller vätskebalansen. Har du chans att köpa inför lajv, så gör det! Det bästa är där emot självfallet att du har pli på dig själv och dricker och äter som du ska! Det gynnar bara dig själv i längden! Tänk där emot på att Resorb inte ersätter vätskan i kroppen utan endast hjälper dig att ta upp vätskan du dricker. Du behöver alltså fortfarande dricka ordentligt!

Det finns alltid lajvare runt dig, be om vatten, 90% av alla lajvare är smarta nog att ha en vattenflaska i bältet och en bra lajvheder är att alltid dela med sig av det vatten man har med sig. Detta gäller även dig! Delar du med dig kommer andra t del av det och förhoppningsvis sprida ringar på vattnet när det gäller hyfs och fason. Vi ska ta hand om varandra när vi har roligt tillsammans!