Spela alv

Hur spelar man alv på ett trovärdigt sätt?
Ja, det i sig är ingen enkel fråga eftersom alver är rätt lika människor utseendemässigt, i alla fall om du bortser ifrån de spetsiga öronen.

Krav för att spela alv
Det du för det första behöver om du ska spela alv, är latexöron. Utan spetsiga öron finns det inte många som skulle tro på att du är alv och det är utan tvekan ett krav. Är du man förväntas du att raka dig eller bära nån form av ansiktsskydd där skägg inte syns. Alver är kända för sina rena drag och sin sparsamma behåring. (självfallet finns det lajv som alver kan ha skäggväxt på kolla med arrangörerna på lajvet du ska till). I vissa fall är även foundation ett önskemål eller krav eftersom det får huden att se mer len och fin ut där blemmor och ojämnheter försvinner. Det i sin tur gör att alvspelaren ser mer “magisk” ut. Undvik gärna smink med glitter i eftersom det gärna ger en total off-känsla i spelet eftersom det skriker smink mer än nåt annat.

Kroppspråk
Personligen när jag spelar alv, så tänker jag mig att jag rör mig i vatten. Väldigt mjuka svävande rörelser. Att stå rak i ryggen visar också värdighet som alverna också representerar eftersom de är stolta över vad de är. Dessutom har alver levt så pass länge att de också har kunskap om världen på ett så mycket djupare plan än tex, människor har. Min syn på alver är också att på grund av att de är så pass gamla som de är, så har de också kommit så pass långt att de flesta av dem har lärt sig att kontrollera sitt humör – i alla fall när andra raser än bara alver är i närheten. Vad som sker i skogen hos skogsalverna när ingen ser på eller vem som pucklar på vem hos mörkeralverna när ingen ser, är en helt annan sak.

Samtidigt i denna värdighet, ska det kommas ihåg att krigarna även har stridslysnaden i hjärtat jämfört med de lugnare alverna. Även om en alv är graciös och vacker att titta på, finns det stor risk att denne alv också är en mycket bra krigare. Dessa alver har tendens att ofta vara lite mer hetlevrad än andra alver – Där emot alltid med värdighet. En alv kanske inte alltid skriker och hoppar runt och viftar med armarna som en arg människa gör, men de kan bli kalla i blicken och vass i tungan även om de pratar med en fiende. Dessutom är en alv väldigt sällan ensam i skogsbrynet även om det kanske ser ut så. Alvlajvare har tendens att lära sig hur man rör sig i skogen för att inte höras och de har tendens att lära sig vilken buske som döljer dem bättre än andra.

Språk
Alvernas språk är antingen Quenya eller Sindarin. De lajv jag personligen varit på så är det mest (riktig)quenya som använts, men det finns äve lajvquenya som skiljer sig markant ifrån Tolkiens språk. Samtidigt bör det påpekas att just quenya/sindarin kallas för “det gamla språket” eftersom inte alla alvspelare har lust eller kunskap eller för den delen har tid till att lära sig ett helt nytt språk. Det språk som oftast används är svenska vilket är “det allmänna språket” och som även alver använder. Några få ord brukar kunna användas under spel för att blanda lite alviska tillsammans med svenska.

Dessutom kan man ändra några vanliga svenska ord till andra ord för att få det att låta som att alverna lärt sig det allmänna språket men vid en tidigare tidpunkt jämfört med det språk som används av människor. Självfallet kan du byta ut ord som du vill men till exempel kan Ljuga bli Osanning eller Lögn och Prata kan bli Tala istället. Tänk lite gammelsvenska men gör det inte för invecklat utan plocka några ord som du tycker om att använda. För den delen kan du prata ihop dig med fler alvspelare så ni alla använder generellt sett ungefär samma gammelsvenska ord. Vill man snitsa till det lite mer, så varför inte lägga till en liten lätt touch av någon dialekt som gör att det blir tydligare att alverna inte har det allmänna språket som sitt modersmål, men det beror som sagt på lajvnivån och hur mycket tid som bör läggas ner på just det. Små saker, men det kan bli häftiga effekter och upplevelser för de spelarna som pratar med dig som alv. Dessutom lägger det till en hel del till mystiken runt alver.

Alviska minnet och ålder
Det är ingen hemlighet att alver är gamla och har varit med om mycket. Där emot bör påpekas att allas sinnen är selektiva. Du själv minns nog inte så mycket av din barndom som du skulle vilja, men du minns en del speciella händelser. Samma sak gäller alver i min mening. Vilket krig var före det andra? Och var det före eller efter den stora floden som splittrade bergen? Det finns mycket som man kan lägga till för att få din karaktär att kännas tidslös. Samma sak med ålder. Alver är gamla och ibland är det lätt att vara osäker på om alver spelas i 100-tal eller 1000-tal i ålder. Ska din karaktär vara 500 eller 5000 år gammal? För att undvika svaret på den frågan går det alltid att säga att du inte minns längre, eller helt enkelt säga att du räkas som ung, mogen eller gammal för att ge spelaren du pratar med, en chans att gissa sig till var i (mänsklig) mognadsålder du är. Ska du vara tonåring, medelålder eller gammal?

Kläder

Alvkläder kan vara vädigt mycket olika i stilar. Allt från asieninspirerade kläder med en touch av kimono och omlottkläder till den typen av kläder man ser i Lord of the Rings och The Hobbit.

Skogsalver använder gärna ylle, vadmal, läder, skinn och naturliga former av tyger, hellst i naturens färger. (tänk på att hösten har mer färger än våren, samtidigt som smmaren inte enbart är gröntonad). Skogsalver har tendens att mestadels använda läderband runt huvudet som huvudbonad än metallkronor som mer tillhör högalverna.

Högalver vill gärna använda siden eller sidenliknande kläder som gärna skimrar och ser mer “adliga” ut i stil. Även om det inte finns någon adel bland alver generellt, så är grundtanken av kläder ändå den samma. Högalver har också större tendens att använda huvudsmycken och tiaror.

Drow och Mörkeralver (som jag inte har lika stor koll på) ser ut att använda snarlika kläder men gärna i mycket svarta och mörka toner.

Har du tips på hur man spelar de andra alvraserna och vill skriva ihop något? välkommen att maila till mailadressen här nedanför!
Självfallet får du tack i Tack-fliken!