Smink

Vattenbaserat eller Fetsmink?

Ja, de frågorna kan man nog fundera över om och om igen. Är man ute med risk för väder och vind (och regn i det här fallet) så kan jag bara rekomendera fetsmink. Vattenbasert smink har förmåga att flyta bort med regn och dessutom svett. Tänk en extra gång på vad det är för typ av lajv du ska på. Personligen tycker jag om fetsmink eftersom det sitter som det ska hela tiden. Det man där emot behöver tänka på med fetsmink, är att det gärna bråkar vid avtvätt om du bara försöker med tvål och vatten. Ett tips där är att du använder barnolja eller vasselin på till exempel en handduk som är avsedd för ändmålet. Det går betydligt mycket snabbare och du blir inte jättetorr efter att sminket försvunnit från huden. Det finns inget värre än när huden är för torr och svider och bränner efter sminkborttagning!

Beroende på vad du spelar för ras av karaktär, så behöver du olika typer av smink och inte alltid fetsmink. Är du till exempel alv så bör nog kanske foundation användas istället för fetsmink. Här nedanför kommer jag pressentera lite förslag på smink och avsminkningstips för olika raser. Dessutom kräver vissa raser att du har lösdelar av olika versioner. Alv kräver til lexempel att du har köpt alvöron, kaphûler att du har lång näsa och öron osv.

En till sak som är väldigt viktigt när du spelar sminkroll är att SMINKA ORDENTLIGT! Det kan inte sägas tillräckligt många gånger… Det finns inget värre än ett knytt som kletat på sig lite grön färg i ansiktet men har bara tussat lite på halsen så den vanliga huden syns igenom… Det ger en otrolig off-känsla och jag vill i alla fall inte spela mot en person som inte givit sig hän till sin karaktär när det gäller smink. Tänk på att det smink du kletar på i en sminkroll ska vara din karaktärs hudfärg! Med andra ord överallt där bar hud syns! Se till att sminka ordentligt. Vill eller kan du inte sminka händerna? Använd handskar av något slag! “Om sminket inte sitter ordentligt, så gör antagligen inte rollen det heller” – så tänker i alla fall jag! Må tyckas hårt, men om du valt en sminkroll så får du faktiskt lägga manken till och få det snyggt också! Har du någonsin sett en Drow med halvsvart hud där det lyser igenom vanlig hudfärg? Eller för den delen bara har smink i ansiktet och inte på halsen eller händerna? Har du nån gång sett en mörkeralv som inte varit kritvit i ansiktet och överallt där naken hud syns? Nä… tänkte inte det heller. Om du mot förmodan gjort det så kan jag bara beklaga oturen…

Tricket med att få ett jämt bra lager smink är Fetsmink, puder, Fetsmink, puder i så många lager som behövs för att det ska se trovärdigt ut som hudfärg. Vissa använder självfallet annat smink än fetsmink, det är en smaksak. Se till att pudra så sitter sminket bättre och tillåter att fler lager av vald färg sitter bättre och det blir inte lika fet glans på sminket heller. Se till att eventuellt pudra på lite mer puder när du har chansen. Pudra gör du bäst genom att pudra på borsten först och sen tar borsten till att dutta försiktigt med borsten på huden. Drar du med den finns det stor risk att du smetar ut eventuella mönster om du gjort sånna i minkningen. Fetsminket behöver mättas med puder för att det ska sitta bra. Det kan du testa genom att lägga handen mot kinden och får du ingen färg på dig så har du lyckats!

Se till att spela din roll och gör det ordentligt!

Här nedan kommer det listas upp vilken typ av smink du behöver för vilken roll. Är du lite smart kan du alltid fråga de personer som redan spelar den typen av varelse du vill spela för att få lite sminktips på hur det fungerar just i det lajvet och i den kampanjvärlden som du valt att lajva i!

Drow Latexöron, mastix (eller annat hudlim), svart smink och ev. flytande latex, kritvit peruk
Mörkeralv Latexöron, mastix (eller annat hudlim), vitt smink och ev. flytande latex, svart hår eller peruk
Hober/Hobbits Latexöron mastix (eller annat hudim)
Knytt Grönt smink om det är ett skogsknytt, blått för havsknytt, grått för bergsknytt etc. (men undvik klara färger, ta hellre dovare eller en eller två nyanser mörkare)
Skogsalv Latexöron, mastix (eller annat hudlim), foundation och ev. flytande latex och rouge till kinderna.
Svartblod Latexdelar alt. svartblodsmask, mastix (eller annat hudlim), svart smink
Troll Latexöron för troll, mastix (eller annat hudlim), svans

Saknar du sminkroller i listan? Hör av dig och berätta vad som behövs för just den rollen!