Recept

Under uppdatering, har du ett smart tips du vill fylla i från recept eller eget huvud? kontakta mig. Kontaktinfo hittas under fliken “övrigt”

Torkat kött * Äppelchips

#TORKAT KÖTT

Ingridienser

Köttbit, jag kör oftast på kassler
Ev kryddor

Gör så här:

Sätt ugnen på 80 grader.

Skiva kasslerbitarna i ca 0.5-1cm tjocka skivor, ju tunnare desto snabbare blir de klara. skär bitarna lite mindre så de kan få plats i en liten midjeväska om det är där du vill frakta dem under vandringarnas gång.

Krydda bitarna med vald krydda (jag personligen känner att just kassler är gott som det är när det bara är salt det behövs inte så mycket mer och sälta är något man som vandrare och lajvare tycker om när man rör sig mycket).

Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt så vida du inte kan lägga dem på gallret (jag har använt plåt), notera att om galler används kan ett tips vara att lägga folie i botten på ugnen så fettet droppar på det istället för att du behöver städa hela ugnen när du är klar.

Sätt in plåt eller galler i mitten av ugnen och sätt en träslev eller något annat i ugnsluckan så det blir en “torr” värme där inne. Har du luckan stängd så kommer det inte att bli knaprigt, bara segt.

Tid i ugnen varierar beroende på hur tjocka skivor du har gjort, men sikta på i alla fall 4-6 timmar. Köttbitarna är klara när du inte kan trycka på dem så de sviktar. Är de inte helt genomtorkade så kommer inte resultatet bli så hållbart, viss seghet funkar ju så klart, men se till att det inte är några råa bitar i mitten. (smakprov rekommenderas och är gott!).

Källa: Novas huvud

~¤~¤~¤~

#ÄPPELCHIPS

Ingredienser
Portioner: 20 st

2 dl socker
2 dl vatten
2 äpplen

Så här gör du

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

* Sätt ugnen på 80°C.
* Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har löst sig. Låt svalna.
* Skiva äpplena riktigt tunt och doppa dem i sockerlagen.
* Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
* Torka i ugn 3-5 timmar. Tiden beror på vilken ugn du har. För varmluftsugn gäller den kortare tiden.

Källa: http://www.ica.se/recept/appelchips-584885/