Lajvspråk

Ordförklaringar

När man lajvar finns det en form av “lajvspråk”, en typ av uttryck som en ny lajvare kanske inte alltid hänger med på. Här förklaras en del av dem. Finns det fler ord som inte listats, så kontakta mig gärna via mailadressen som står längst ner på sidan!

Det viktigaste man ska lära sig är ordet “off”. Skulle det händat något som du utanför din karaktär är väldigt obekväm med och något som du själv (off) inte vill göra så går det alltid att alltid säga “OFF – jag vill inte för att [förklaring]

Om det går att göra detta diskret och viskande i någons öraså är det att föredra, går det inte så får du självklart säga stopp högt och tydligt även om detta inte är att föredra. De flesta lajvare förstår direkt att det är något du, som spelare är obekväm med när du använder ordet off innan det du vill säga och kommer  att hjälpa dig ur situationen du är i så gott det går, om inte annat kommer de gå till en person som kan hjälpa till bättre än deras karaktär kan.

Är det tex. någon som tagit dig till fånga och ska låtsas hota dig med (latex)-vapen och du känner dig riktigt obekväm utanför karaktären och verkligen inte mår bra av detta, kan du använda frasen “OFF-[din förklaring]” lite fint. De kommer backa och kanske säga att “nästa gång vi ser dig…” något liknande, eller bara kasta dig i fängelsehålan eller något annat som passar situationen.

Lajvare brukar generellt viska och göra saker diskret och höra efter vad som är ok för dig som lajvare att göra så ni kan komma överens tyst och diskret på ett snyggt sätt i spelet så inte fler parter störs i onödan i den fiktion ni spelar i in-game. För andra kan det se ut som om han eller hon viskar otrevligheter i ditt öra medan ni egentligen viskar om vad du är ok med och inte. Snyggt och diskret, men klart och tydligt för de berörda och ondingarna vet då var din gräns går och kommer spela efter det så gott det går. Samtidigt bör du prova att utdivda din egen gräns för vad du klarar av. Om lajv lärt mig något, så är det att det utvecklar dig väldigt mycket på ett positivt sätt!

Skulle en olycka ske och någon göra sig rikrigt, riktigt illa på riktigt, skriker man “OFF-Skada!” alternativt “SKARP-Skada” beroende på lajv. De personer som hör detta vet då att det är utanför spelet och avbryter det de håller på med för att tillkalla hjälp från arrangörer och medhjälpare så fort det möjligt går.

OFF [förklaring] = Jag vill inte det här som person, för att…(se exempel i den stora texten ovan). Där emot är det inte tillåtet att använda detta om du som spelande karaktär vill ta dig ur en knipa! Det är Endast till för om Du bakom karaktären, utanför spelet känner dig obekväm med situationen som detta skall användas.

OFF, Jag gjorde illa mig! = Du har gjort illa dig riktigt ordentligt på riktigt och inte i karaktär, spelet stannar av runt dig så någon kan titta till dig eller ta dig till någon som kan. Detta ska självfallet inte missbrukas. Behöver du söka läkarvård, om möjligt så gå in-lajv till sagda läkekunniga person för att få off-lajv hjälp med din skada. Bryt inte spelet i onödan där emot! Har du stukat foten till exempel, så går det ändå att spela vidare, samma sak om du råkar skära dig lite lätt i fingret. Det går ändå att visa upp för att få off-hjälp och då är det mycket möjligt att du tas in i ett tält eller liknande för att få hjälp där. Där finns också chans att viska och prata tyst utanför spelet (off).

Kort och gott är det ALLTID ordet OFF [din förklaring] som alltid används bäst “off” är ett heligt ord som alla lajvare förstår och reagerar på. Går det att göra det diskret i viskning till någon så är det alltid det bästa för att inte störa spelet runt dig för mycket. Respektera andras spel och säg till.

Här kommer en lättare lista för lajvord som används.

In/ingame – I spelet, från engelskan “i spelet”, alltså att man är i karaktären i fiktionen.
Ordförklaringar.
In-lajv  = I spelet och i karaktär, kan även kallas in-lajv.
Iff = Man är off game, men pratar i jagform om sin karaktär “jag skulle göra si och så” eller “hon skulle reagera si och så”
men man spelar inte karaktären
Off-lajv = Utanför spelet, i verkliga livet
Droska = Bil (tex, jag ska ta droskan till den stora staden=in till stan, men off)

Toalettbesök

Jag ska till de blå templen = Jag ska till (de blå) bajjamajorna
Jag ska be (ensam) en stund

Jag ska till uthuset
Jag ska till avträdet
Jag ska tala med träden

Pengar och mynt

Ett litet silver = En krona
Ett stort silver = En femkrona
Ett guld = En tiokrona

 

Tidsuttryck

Vad är glaset/ Hur står glaset = Vad är klockan
Ett glas = En timme
Ett månvarv = En månad
Ett solvarv = Ett år
Ett halvt solvarv/6 månvarv = 6 månader

Ta sig off in till stan – Jag ska till byn/stora staden (tillfälligt)

Svordomar

När man spelar i en medeltida/fantasyfiktion, kan man inte riktigt använda dagens svordomar eftersom det blir en väldigt stor off-känsla om man plötsligt skulle spotta ur sig “fan”, “skit” och “helvete” mitt i spelet. Här kommer några (mänskliga) förslag.

Ditt svin!
Dum som en ko
Du stinker som en orch
Fy hundan!
Fyllehund
Förbaskat
Förbannad vare [x]
Gris!
Huvudet i molnen
Lathund
Lufthuvud
Må Gud/arna straffa dig
Må döden ta dig tidigt
Måtte Skattmasen ta dig!
Plåtburk!
(oftast för riddare mm som bär rustning)
Skam över dig och din familj
Snorkopp
Pipsäck
Tvi dig!