Hygien

För det första bör det nämnas att bara för att du är på lajv och (gissningsvis) ute i skogen, så betyder inte det att du kan bete dig som världens slusk och inte tvätta dig eller ta hand om din personliga hygien! Att borsta tänderna och tvätta sig under armarna är något som man gör minst en gång per dag men hellst mer. Att inte borsta tänderna gör att du för det första får en asäcklig andedräkt som luktar pyton bara du öppnar munnen. Du behöver faktiskt inte stå så nära personer för att de ska känna din stinkande morgonandedräkt som bara blir värre ju längre tiden går från att du senast hållit i tandborsten. För det andra så får du en riktigt snuskig beläggning på tänderna som man bara mår illa av att se när man pratar med dig. Det är rent ut av snuskigt att tro att “ingen märker att jag inte borstar tänderna på en vecka”, det gör man och om inte annat så känner man lukten – vilket tyvärr gör att många faktiskt väljer att inte lajva med dig för att du luktar pyton ur munnen. Så du glömde tandborsten hemma? Kolla med lajvarrangörerna om de har tandborstar man kan köpa, eller för den delen hör av dig till någon som kommer till lajvet senare och hör om de kan fixa en tandborste till dig om du inte kan ta dig från området själv. Lös problemet!

tandborste

Att tvätta sig under armarna hör också till vardagsrutin och är någonting man mycket väl kan göra även om man inte har rinnande vatten. Babyservetter är finemang för detta ändamål och att peta på sig lite deodorant efter det är faktiskt inte så svårt. Det är inte vidare trevligt att stå brevid någon som luktar svett och inpyrd bofferrunda med random varelse och tro mig, det blir inte vidare mycket bättre efter två tre dagar i samma kläder… Genom att du tvättar dig ofta under armarna och ser till att peta på dig deo varje dag (och eventuellt varje kväll innan sängående) så undviker du att lukta päckel även där. Babyservetter finns att köpa på tex. Lidl för ca 20-30kr för 80 servetter, antingen med parfym eller utan. (men tro mig, även om det är parfym i de du tvättar dig med, så behöver du ändå ha deo på dig).

Det samma gäller faktiskt den personliga nedre hygienen. Visst, det kan bli lite mer komplicerat att tvätta sig där nere eftersom man oftast bor i tält med flera andra, men det går finemang att lösa genom att man tar ut några babyserveter, stoppar dem i en tillfällig liten påse eller väska, går till en bajamaja och gör sin business där. Där finns heller ingen risk att du skulle bli påkommen med vad du gör. Jag kan tyvärr säga att även den otrevliga lukten faktiskt känns om du står i närheten av andra. Speciellt om du inte byter underkläder som du bör, varje dag. babyservetter
Jo, det luktar även om du är kille!

Det är väldigt konstigt att lajvare tror att de kan slippa göra vanliga rutiner bara för att de inte är hemma! Har aldrig riktigt förstått varför heller, men otrevligt är det och stanken är mer än otrevlig.

VÅGA SÄGA NEJ TILL ATT VARA EN STINKPÅSE!